Κορονοϊός και τουρισμός: Τεστ πριν το ταξίδι και γεμάτα αεροπλάνα ζητεί η Αθήνα

Κορονοϊός και τουρισμός: Τεστ πριν το ταξίδι και γεμάτα αεροπλάνα ζητεί η Αθήνα

Υπό επεξεργασία σχέδιο για άνοιγμα συνόρων μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών με αντίστοιχο προφίλ κινδύνου

Σχέδιο που συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση με αντικείμενο την στήριξη του τουριστικού τομέα θα συμβουλεύσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανοίξουν τα σύνορά τους σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση ως προς την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19, σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της εφημερίδας The Guardian στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει αύριο προσέγγιση τριών φάσεων για το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών μελών που έχουν «αντίστοιχα επιδημιολογικά προφίλ», σύμφωνα με το σχέδιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Euractiv.

Η Αθήνα ζητεί «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτραπούν «προκαταλήψεις με βάση την εθνικότητα» στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών» αναφέρει το έγγραφο, ζητώντας να επιτραπούν τα ταξίδια και να μπορούν οι ταξιδιώτες να επιστρέψουν σπίτι τους. Δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε καραντίνα ούτε άλλες δυσανάλογες απαιτήσεις με την επιστροφή τους» αναφέρεται.

Αναφορικά με τα τεστ, η Αθήνα δεν είναι υπέρ του πλήρους ανοίγματος των συνόρων για τον οποιονδήποτε και ζητεί να υπάρξει «κοινή αντίληψη» σε επίπεδο ΕΕ πως όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εξετάζονται είτε για κορονοϊό είτε για τα αντισώματα τρεις ημέρες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Εναλλακτικά δεν θα πρέπει να απαιτούνται τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών που έχουν ξεκάθαρες και διαρκείς ενδείξεις πως η κατάσταση με την Covid-19 είναι υπό έλεγχο».

Σύμφωνα με το Politico, τέλος, η Αθήνα ζητεί να μην υπάρξουν διακρίσεις ή διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μέσο μετακίνησης. «Οδικώς, αεροπορικώς, με σιδηρόδρομο ή ακτοπλοϊκώς, όλα τα μέσα θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα και με τα αναλογικά πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πιο απομακρυσμένες χώρες μέλη της ΕΕ να μείνουν πίσω». Το ελληνικό έγγραφο προτείνει στα αεροπλάνα να διατίθενται όλες οι θέσεις, καθώς το να μένει κενό το μεσαίο κάθισμα θα κάνει τις πτήσεις μη συμφέρουσες οικονομικά και με αμφίβολα υγειονομικά οφέλη.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Κομισιόν θα υποστηρίξει την ιδέα της δημιουργίας «τουριστικών διαδρόμων», με την σύναψη διμερών συμφωνιών ανάμεσα σε χώρες μέλη που θα ανοίγουν αμοιβαία για τους τουρίστες τους τα σύνορά τους.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση περιλαμβάνονται ορισμένες από τις περισσότερο πληγείσες από την επιδημία χώρες, αλλά και χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τσεχική Δημοκρατία, που περιόρισαν τις συνέπειές της.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να εμποδίσουν τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να συνάψουν διμερείς συμφωνίες, αλλά τονίζεται ότι αυτό θα αποτελέσει επιλεκτική μεταχείριση.

«Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να ανοίξουν τα σύνορα για τους πολίτες μίας χώρας, αλλά όχι άλλων χωρών. Είναι ουσιώδες», δήλωσε στους ευρωβουλευτές την περασμένη βδομάδα η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.