Κλασικές ψαροταβέρνες της Αττικής που αξίζει να επισκεφτείς

Κλασικές ψαροταβέρνες της Αττικής που αξίζει να επισκεφτείς

Στέκια που αποτελούν σταθερή επιλογή για απολαυστική ψαροφαγία

Με χρόνια παρουσίας στο χώρο και πιστούς θαμώνες, οι ταβέρνες που ακολουθούν προσφέρουν τα πάντα όπως πρέπει: φρέσκο ψαράκι απευθείας από το καΐκι, εξαιρετικούς μεζέδες που μυρίζουν ακόμη ιώδιο, αλλά και πιο δημιουργικά πιάτα με όλα τα καλούδια του βυθού.

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς

Για τους λάτρεις της ψαροφαγίας συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο κλασικές και αγαπημένες διευθύνσεις στην Αττική, που ξεχωρίζουν για τη σταθερά υψηλή ποιότητα και τις εκλεκτές γεύσεις που σερβίρουν. Όποια και να επιλέξετε, να είστε σίγουροι ότι θα μείνετε ικανοποιημένοι και με το παραπάνω.

Ε/Γ Ταξιδεύοντας

Χρώματα και αρώματα Ελλάδας πλημμυρίζουν την ψαροταβέρνα Ε/Γ Ταξιδεύοντας σε μια ήσυχη γειτονιά του Κερατσινίου, που από το 2002 ταξιδεύει τους θαμώνες του στις ελληνικές γεύσεις, τις ελληνικές εικόνες, αλλά και την ελληνική μουσική. Με μότο του τη φράση: «Τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπούν στη θάλασσα», σερβίρει καθημερινά ολόφρεσκα ψάρια που καταφτάνουν απευθείας από τα δίχτυα συνεργαζόμενων ψαράδων, μαγειρεμένα απλά σε συνταγές φίλων καπεταναίων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται η φρεσκάδα και η εξαιρετική γεύση της εκλεκτής πρώτης ύλης.

Το χταπόδι του Νώντα (βασισμένο σε μια κυκλαδίτικη συνταγή καπετάνιου), οστρακοσαλάτα και αχινοσαλάτα, ρύζι σουπιές, γαριδάκι Συμιακό, εξαιρετικό χέλι ή σκουμπρί καπνιστό, γαρίδες Αμβρακικού, γαριδομακαρονάδα με γάμπαρη ή αυγοταραχομακαρονάδα και καλαμάρι φρέσκο γεμιστό είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που επιλέγουν σε σταθερή βάση οι θαμώνες του.

Για να ολοκληρώσετε με τον καλύτερο τρόπο τη γευστική σας εμπειρία, συνοδεύστε την παραγγελία σας με κάποια από τις 80 ιδιαίτερες και επιλεγμένες ετικέτες από ούζο και τσίπουρα από όλη την Ελλάδα. Διαθέτει «αδερφάκι» και στη Νέα Ερυθραία (Ευαγγελιστρίας 36, τηλ. 210 6201572).

Πληροφορίες

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ. 210 4324368, taxidevontas.com, fb page: Ε/Γ Ταξιδεύοντας

Ψάριστον

Το Ψάριστον στο Νέο Ηράκλειο αποτελεί σταθερή αξία για εκλεκτούς μεζέδες με ολόφρεσκα θαλασσινά από το Μάρτιο του 2000, όποτε και πρωτολειτούργησε. Ο χώρος του, που παραπέμπει σε κυκλαδίτικο νησί με το λευκό και το μπλε να κυριαρχούν, είναι ιδανικός για να δοκιμάσετε ιδιαίτερα και δυσεύρετα καλούδια του βυθού. Αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές του καταλόγου είναι οι μεζέδες με θαλασσινά, όπως γαρίδες με χειροποίητο μακαρονάκι Μυτιλήνης, καπνιστά μύδια Θεσσαλονίκης, χταπόδι ψητό μαστιχάτο, γαριδάκι Συμιακό και τα άγρια όστρακα, όπως στρείδια, χτένια κ.ά.

Την προσοχή σας αξίζουν, επίσης, τα πολύ ιδιαίτερα αλίπαστα, όπως ο κολιός Λέρου και η καπνιστή γλώσσα Νορβηγίας, καθώς και τα φρέσκα ψάρια ημέρας. Ο νέος κατάλογος αποτελείται από πιάτα-πειρασμούς, με τον Βασίλη Ακρίβο να έχει χρησιμοποιήσει όλη τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του και για ακόμη μία φορά καταφέρνει να εκπλήξει ευχάριστα όλους τους πελάτες του. Η εκλεκτή wine list του περιλαμβάνει περίπου 20 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα. Επίσης, διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε ούζα και τσίπουρα για να συνοδεύσετε τα θαλασσινά σας.

Πληροφορίες

Καλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2850746, psariston.gr, fb page: Psariston

Τραβόλτα

Μια ψαροταβέρνα που σέβεται απόλυτα τον εαυτό της και τους επισκέπτες της. Αυτό ακριβώς είναι ο Τραβόλτα στο Περιστέρι, μια περιοχή που «μυρίζει» πόλη. Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, μαζί με τον βαθύ γνώστη των μυστικών της κουζίνας και εξαιρετικό ψήστη, Ανέστη Λαζάι, αποφάσισαν τον Φεβρουάριο του 2012 να πάρουν στα χέρια τους την παράδοση του περίφημου Τραβόλτα και να σερβίρουν τη θάλασσα στο πιάτο σας.

Εδώ τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο ή απόλυτο, δεδομένο και κοινότοπο. Η μοναδική και απαράβατη προϋπόθεση της κουζίνας του αφορά στο φρέσκο ψάρι –δυο καΐκια βγαίνουν στη θάλασσα αποκλειστικά για εκείνους. Εδώ χρησιμοποιούν πάντοτε τα καλύτερα υλικά της αγοράς, με αποτέλεσμα οι συνταγές, τα «παντρέματα» και οι εκπλήξεις στη γεύση να αποτελούν μια συνεχή πρόκληση.

Πληροφορίες

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ. 210 5719222, fb page: travolta Athens

Μαργαρώ

Η Μαργαρώ, με παράδοση που ξεκινά από το 1944, είναι πλέον διάσημη για το τηγάνι της και θεωρείται μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του Πειραιά. Ο χώρος της είναι απλός και λιτός, ωστόσο σίγουρα δεν θα του δώσετε και πολύ σημασία, μιας και το ενδιαφέρον σας θα κερδίσουν τα λαχταριστά πιάτα. Θα παραγγείλετε χωριάτικη σαλάτα και μια σειρά καρπών της θάλασσας που μυρίζουν αλάτι και φρεσκάδα και θα σας κάνουν να μην θέλετε να σταματήσετε τη γευσιγνωσία.

Πληροφορίες

Λεωφόρος Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, τηλ. 210 4514226, fb page: Ψαροταβέρνα Μαργαρώ - Margaro Restaurant