Το άγνωστο ελληνικό νησί με το απόκοσμο τοπίο και τους 20 κατοίκους

Το άγνωστο ελληνικό νησί με το απόκοσμο τοπίο και τους 20 κατοίκους

Το Γυαλί, ή αλλιώς το νησί της ελαφρόπετρας, έχει τη δική του ιστορία

Ανάμεσα στην Κω και την Νίσυρο υπάρχει ένα μικρό ηφαιστειογενές νησάκι, με έκταση 4,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίπου 20 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Είναι το Γυαλί, ή αλλιώς το νησί της ελαφρόπετρας, αφού εκεί  γίνεται αποκλειστικά εξόρυξη ελαφρόπετρας και περλίτη (φυσικό γυαλί) εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Η όψη του στην αρχή ξενίζει με τους λευκούς λόφους ελαφρόπετρας από τη μια και το πυκνό δάσος πεύκων από την άλλη. Σίγουρα παράξενος τόπος, ο οποίος όμως κρύβει μια αξιοθαύμαστη ιστορία και εκπληκτικής ομορφιάς επισκέψιμους κολπίσκους με γαλαζοπράσινα νερά.

Καθώς πλησιάζετε, το «παράξενο» σχήμα με τους δύο σχεδόν ισοϋψείς λόφους (190 και 174μ. αντίστοιχα), που ενώνονται με έναν στενό ισθμό μήκους 900μ. και πλάτους 300μ. γίνεται πιο οικείο. Μια τεράστια λευκή αγκαλιά σας υποδέχεται, μια ωραία παραλία από ελαφρόπετρα σε ένα περιβάλλον που Θυμίζει εξωπραγματικό γιγάντιο γλυπτό. Μην περιμένετε να δείτε οποιαδήποτε τουριστική εγκατάσταση ή κάτι άλλο, πρόκειται για μοναδική περίπτωση αρχαιολογικού  και εργασιακού χώρου με πάρα πολύ όμορφα τοπία, μια ξεχωριστή εμπειρία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το nisyros.gr, όλο το νησί έχει κηρυχθεί Τοπίο Φυσικού Κάλλους.

Εκτός αυτού όμως,  στο Γυαλί έχει ανασκαφεί αρχαίο νεκροταφείο, έχουν βρεθεί ερείπια οικισμού της Τελικής Νεολιθικής περιόδου (4η χιλιετία π.Χ) έχει ομώνυμο ανενεργό ηφαίστειο ενώ στην επανάσταση του 1821 εδώ έβρισκε καταφύγιο ο Ανδρέας Μιαούλης.

Η πρόσβαση στο Γυαλί γίνεται με καραβάκι από το Μανδράκι Νισύρου. Η διαδρομή μέχρι το λιμανάκι ή τον γειτονικό Άγιο Αντώνιο είναι περίπου 15-20 λεπτά (2 ν.μ.) ενώ την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει πλοιάριο που κάνει τη διαδρομή ή το γύρο του νησιού από τους Πάλους.