Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα περιμένετε

Η εντυπωσιακή Πορτάρα στο νησάκι «Παλάτια», στο βόρειο άκρο του λιμανιού της Νάξο καλωσορίζει τους επισκέπτες που φτάνουν στο νησί με το πλοίο.

Ονομάζεται Πορτάρα λόγω του τεράστιου μεγέθους της, είναι η μαρμάρινη πύλη ναού του 6ου π.Χ αιώνα, που φτιάχτηκε προς τιμήν του θεού Απόλλωνα και ενώνεται με τη στεριά με πλακόστρωτο μονοπάτι.

Η μυθολογία στην ιστορία του νησιού

Στη Νάξο η μακραίωνη ιστορία της μπλέκεται με τους μύθους και την πραγματικότητα, ενώ πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων όλων των χρονικών περιόδων ρίχνουν φως στην ιστορική πραγματικότητα που βρίσκεται πίσω από κάθε μύθο.

Λέγεται ότι ο Δίας μεγάλωσε στη Νάξο γι’ αυτό και το ψηλότερο βουνό του νησιού λέγεται Ζευς (ή για τους ντόπιους Ζας) και στέκει επιβλητικό στα 999 μέτρα. Στη Νάξο, επίσης, εγκατέλειψε ο Θησέας την Αριάδνη, την οποία αργότερα παντρεύτηκε ο Διόνυσος. Το νησάκι «Παλάτια» έχει συνδεθεί με τη λατρεία της Αριάδνης και του Διονύσου και θεωρείται ο τόπος όπου γιορτάστηκαν τα πρώτα «Διονύσια».

Τοπικά προϊόντα Νάξου

Η Νάξος μπορεί αδιαμφισβήτητα να υπερηφανεύεται για τα πεντανόστιμα φαγητά της.

Τα τοπικά προϊόντα που αναγνωρίζονται διεθνώς είναι οι ναξιώτικες πατάτες, η ιστορία των οποίων ξεκινάει στις αρχές του 19ου αιώνα, η γραβιέρα Νάξου και το λικέρ κίτρου.

Από τα ντόπια κρεατικά ξεχωρίζουν το χοιρινό ρόστο (σκορδοκρασάτο χοιρινό στην κατσαρόλα), το χοιρινό φρικασέ με προβάτσες (το χόρτο του αμάραντου), ο χωριάτικος κόκορας (κρασάτος), το λεμονάτο κουνέλι, το κατσικάκι με πατάτες ή μακαρόνια, η βραστή ζούλα (γίδα), ο «καλόγερος» (μοσχάρι με μελιτζάνα και τυριά), το κοκκινιστό μοσχαράκι.

Υπάρχουν και κάποια πιάτα με κρέας που συνοδεύουν τις θρησκευτικές γιορτές. Αν πχ βρεθείς στο νησί το Πάσχα θα φας πάτουδο (γεμιστό αρνάκι με σέσκουλα και μάραθο, με αρωματικά φυτά του νησιού, σκόρδο Κυκλάδων και ντόπιο ελαιόλαδο και με γαρνιτούρα πατάτες Νάξου), την Πρωτοχρονιά τρώνε κουκουλομαεργιά (σούπα από άσπρα φασόλια, σιτάρι, καλαμπόκι και μπόλικο λάδι), ενώ τη Σαρακοστή έχει την τιμητική της η σεφουκλωτή πίτα, με σέσκουλα, μυρωδικά και λάδι.

Για γλυκό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το μελαχρινό, καρυδόπιτα με μικρή ποσότητα κίτρου, σερβιρισμένη με παγωτό καϊμάκι και πρόβειο γάλα.