Πρώτη η Lenovo στους κατασκευαστές υπολογιστών

Μια νέα έρευνα της Gartner δείχνει πως μετά από σταθερή άνοδο τα τελευταία δυο χρόνια, η Lenovo κατάφερε τελικά να «εκθρονίσει» την Hewlett-Packard στην αγορά υπολογιστών. Ταυτόχρονα όμως φαίνεται πως η αγορά των υπολογιστών περνάει κρίση, αφού μειώθηκε σημαντικά ο όγκος των πωλήσεων σε σχέση με πέρσι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρονται στο τρίτο τρίμηνο του 2012 και βρίσκουν πρώτη στην παγκόσμια αγορά την Lenovo με 15.7% έναντι 13.1% που κατείχε την ίδια περίοδο το 2011. Η HP συγκέντρωσε ποσοστό 15.5%, αισθητά μειωμένο από το 17% που κατείχε πέρσι, πέφτοντας έτσι στην δεύτερη θέση. Η Gartner θεωρεί πως αυτό οφείλεται στην επιθετική τιμολογιακή πολιτική της Lenovo στις επαγγελματικές προτάσεις της, ενώ πέρα από την Lenovo και την Asus, όλες οι υπόλοιπες εταιρείες σημείωσαν πτώση στην ανάπτυξη τους άνω του -10%.

Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις υπολογιστών σημείωσαν πτώση -8%, αφού πωλήθηκαν συνολικά 87.5 εκατομμύρια υπολογιστές έναντι 95.4 εκατομμυρίων το τρίτο τρίμηνο του 2011. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός πως αρκετοί καταναλωτές χρήστες σχεδιάζουν να αγοράσουν νέο υπολογιστή μετά την κυκλοφορία των Windows 8.

Οι  δυο εταιρείες έχουν ήδη παρουσιάσει τις προτάσεις τους για υπολογιστές με Windows 8, τόσο σε μορφή laptop/tablet όσο και desktop, με την κυκλοφορία των οποίων ο ανταγωνισμός ανάμεσα τους αναμένεται να κορυφωθεί. Το κυριότερο ερώτημα  είναι αν η κυκλοφορία των Windows 8 μπορέσει να ανατρέψει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των υπολογιστών.