Εννέα εταιρείες δημιουργούν wiki ανοιχτών τεχνολογιών

Σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί η «απόλυτη πηγή» όλων των ανοικτών τεχνολογιών του διαδικτύου, εννέα μεγάλες εταιρείες στο πλαίσιο του W3C προχώρησαν στην δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας με το όνομα Web Platform.

Το W3C, ή αλλιώς World Wide Web Consortium είναι μια διεθνής επιτροπή, τα μέλη της οποίας εργάζονται συνεχώς για να κάνουν το διαδίκτυο προσβάσιμο σε όλους, παρά τις διαφορές των λαών στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τις τεχνολογικές τους δυνατότητες. Οι εταιρείες που λαμβάνουν μέρος στην νέα πρωτοβουλία του W3C είναι η Apple, η Adobe, το Facebok, η Google, ηHewlett-Packard, η Microsoft, η Mozilla, η Nokia και η Opera.

«Είμαστε μια ανοιχτή κοινότητα προγραμματιστών οι οποίοι χτίζουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από την μάρκα, τον browser ή την πλατφόρμα. Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει και κάθε συμβολή μας κάνει ακόμα πιο δυνατούς. Μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε να καινοτομούμε στο διαδίκτυο για να υπηρετήσουμε το κοινό καλό. Ξεκινάμε εδώ, με εσάς.» αναφέρει η εισαγωγή της νέας ιστοσελίδας, η οποία βρίσκεται στην διεύθυνση webplatform.org

Η πλατφόρμα έχει την μορφή Wiki και επιτρέπει στους υπαλλήλους των εταιρειών αυτών να προσθέτουν το υλικό και τις ενημερώσεις τους και να το μοιράζονται με τους υπόλοιπους επισκέπτες. Τα έγγραφα που έχουν προς το παρόν δημοσιευτεί στην πλατφόρμα έχουν άδεια χρήσης Creative Commons, ενώ οι επισκέπτες της ιστοσελίδας ενθαρρύνονται να μοιραστούν κώδικα, συμβουλές και κόλπα και γενικά οποιαδήποτε πληροφορία είναι σχετική με τα αρχικά έγγραφα. Αυτό μπορούν να το κάνουν μέσω του ενσωματωμένου forum ή στο ειδικό κανάλι IRC chat της ιστοσελίδας.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Adobe, «είναι τώρα στο χέρι της κοινότητας να συμβάλλουν στην δημιουργία και την διατήρηση της πιο ολοκληρωμένης και έγκυρης πλατφόρμας αναφοράς σε τεχνολογίες του διαδικτύου. Λοιπόν, πηγαίνετε να το δείτε και ξεκινήστε να συνεισφέρετε. Καταγράψτε το διαδίκτυο!»