Τέλος εποχής για το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο “Χέρσελ”

Το διαστημικό τηλεσκόπιο "Χέρσελ" του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που είχε εκτοξευτεί το 2009, σταμάτησε να λειτουργεί, ολοκληρώνοντας την αποστολή του και πλέον περιφέρεται "νεκρό" γύρω από τον Ήλιο, σε απόσταση περίπου 2,14 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη.

Οι ελεγκτές εδάφους της ESA, στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, σύμφωνα με το BBC, έδωσαν εντολή στο δορυφορικό τηλεσκόπιο να αδειάσει όσα καύσιμα (υδραζίνης) του απέμεναν για να αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος ανάφλεξης στο μέλλον και, στη συνέχεια, διέκοψαν τις επικοινωνίες της συσκευής, θέτοντάς την έτσι πλέον σε παθητική κατάσταση.

Η διακοπή λειτουργίας του τηλεσκοπίου κατέστη αναπόφευκτη, όταν εξαντλήθηκαν πλέον και τα τελευταία αποθέματα του ψυκτικού υλικού του (ηλίου), το οποίο επέτρεπε τη σωστή λειτουργία των οργάνων του σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν. Όταν το ήλιο τελείωσε, το "Χέρσελ" ουσιαστικά "τυφλώθηκε".

Το τηλεσκόπιο, με κάτοπτρο διαμέτρου 3,5 μέτρων και όργανα υψηλής τεχνολογίας, ήταν το πιο εξελιγμένο του είδους του που είχε ποτέ τεθεί σε τροχιά στο διάστημα.

Κατά την τετραετία που λειτούργησε, συνέλεξε πληθώρα εικόνων και άλλων διαστημικών δεδομένων στο υπέρυθρο μήκος κύματος, προσφέροντας πολύτιμα νέα στοιχεία για τη δημιουργία των άστρων και την εξέλιξη των γαλαξιών.