Ο,τι θέλετε να μάθετε για τα domain names και ντρέπεστε να ρωτήσετε

Το Domain Name είναι η λεκτική αποτύπωση μιας αριθμητικής συστοιχίας, η οποία ταυτοποιεί τον κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή όταν αυτός συνδέεται στο ίντερνετ.

Όποιος πληκτρολογήσει το domain σας σε έναν browser θα μεταφερθεί στην ιστοσελίδα σας. Κάθε domain είναι μοναδικό και παρέχει μια πρώτη εικόνα της ιστοσελίδας που ακολουθεί, καθώς και μια ιδέα για το περιεχόμενο του site.

Για να κατοχυρώσετε το domain της επιλογής σας επιλέγετε έναν Καταχωρητή από την λίστα Ενεργών Καταχωρητών της ΕΕΤΤ εδώ

Υποβάλλετε δήλωση καταχώρησης ονόματος χώρου (domain name). Ο Καταχωρητής γνωστοποιεί το αργότερο εντός μίας εργάσιμης ημέρας τα στοιχεία της Δήλωσης στο Μητρώο ονομάτων χώρου με κατάληξη .gr και η δήλωση παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου. Με την πρωτοκόλληση της δήλωσης εκχώρησης από το Μητρώο τεκμαίρεται η χρονική προτεραιότητά της.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι εφικτή η καταχώρηση ονομάτων χώρου (domain names) το μεταβλητό πεδίο των οποίων αποτελείται από ελληνικούς χαρακτήρες. Δηλώσεις καταχώρησης ονομάτων χώρου με ελληνικούς χαρακτήρες υποβάλλονται μέσω των Καταχωρητών.

Αν έχετε ένα όνομα χώρου π.χ καντίνα.gr (και μαζί με αυτό η άτονη μορφή καντινα.gr). τότε, δεσμεύονται αυτόματα και ενεργοποιούνται κατόπιν δηλώσεως σας που υποβάλλεται στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)  μέσω των Καταχωρητών, χωρίς να απαιτείται απόφαση της ΕΕΤΤ.

Οι δεσμευμένες μορφές ονομάτων χώρου ενεργοποιούνται κατόπιν δηλώσεώς σας. Τα δεσμευμένα ονόματα αποτελούν εναλλακτικές γραφές του αρχικού ονόματος και κάνουν χρήση των ίδιων τεχνικών στοιχείων.

Ένα Όνομα Χώρου μπορεί να έχει από 3 έως 63 χαρακτήρες, μη συμπεριλαμβανομένης της κατάληξης .gr. Στην περίπτωση των ονομάτων χώρου με Ελληνικούς χαρακτήρες με κατάληξη .gr, o περιορισμός των 60 χαρακτήρων αφορά το μήκος της κωδικοποιημένης μορφής (PUNYCODE). 
Δεν εκχωρούνται Ονόματα Χώρου που έχουν λιγότερους από 3 και περισσότερους από 63 χαρακτήρες.

Μπορεί να υπάρξει περίπτωση κατά την οποία έχετε υποβάλει δήλωση καταχώρησης ονόματος χώρου και χαρακτηρίστηκε ανυπόστατη. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ενδεικτικά, στις εξής περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση που η Δήλωση Καταχώρησής σας δεν είναι πλήρης
  • Σε περίπτωση που το Μεταβλητό ή/και το Μη Μεταβλητό πεδίο του Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr αντιβαίνει σε διατάξεις του σχετικού Κανονισμού.
  • Στην περίπτωση που κατά το χρόνο υποβολής της Δήλωσης Καταχώρησής σας, έχει ήδη εκχωρηθεί σε άλλο πρόσωπο, Όνομα Xώρου με κατάληξη .gr όμοιο με αυτό που αποτελεί το αντικείμενο της Δήλωσης Καταχώρησης. Πολλαπλές δηλώσεις που αφορούν  το ίδιο Όνομα Χώρου με κατάληξη .gr που δεν έχει ακόμη εκχωρηθεί τίθενται σε σειρά προτεραιότητας και εξετάζονται σε σχέση με την προηγούμενη στην σειρά. Σε περίπτωση ανάκλησης κάποιων Δηλώσεων Καταχώρησης ή απόρριψης τους ως ανυπόστατες, την σειρά προτεραιότητας λαμβάνουν οι επόμενες.
  • Κατά το χρόνο υποβολής της Δήλωσης Καταχώρησης έχει δεσμευθεί σύμφωνα με την έννοια  του  Κανονισμού σε άλλο πρόσωπο Όνομα Xώρου με κατάληξη .gr όμοιο με αυτό που αποτελεί το αντικείμενο της Δήλωσης Καταχώρησης

Η εκχώρηση ενός ονόματος χώρου διαρκεί 2 χρόνια από την υποβολή της δήλωσης καταχώρησης στο Μητρώο. Εάν πρόκειται για όνομα χώρου που είχε δεσμευθεί για συγκεκριμένο φορέα και ενεργοποιήθηκε κατόπιν δηλώσεως του, το χρονικό διάστημα των 2 ετών άρχεται από την υποβολή της δήλωσης καταχώρησης (ή την ημερομηνία τελευταίας ανανέωσης του διαστήματος εκχώρησης) του ονόματος χώρου βάσει του οποίου δεσμεύθηκε και όχι από την ημερομηνία ενεργοποίησής του. Σημειώνεται ότι μετά την εκχώρηση του ονόματος χώρου, ο καταχωρούμενος έχει την δυνατότητα άμεσης ανανέωσης του ονόματος χώρου για αλλεπάλληλες περιόδους και το αργότερο εντός διαστήματος δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία λήξης του.  Με την ανανέωση του εκχωρηθέντος Ονόματος Χώρου, ανανεώνεται ταυτόχρονα οποιαδήποτε μορφή του εκχωρηθέντος Ονόματος Χώρου δεσμεύεται αυτόματα, καθώς επίσης και οι δεσμευμένες μορφές του εκχωρηθέντος Ονόματος Χώρου που έχουν ενεργοποιηθεί κατόπιν δηλώσεως του Φορέα

Για τη μεταβίβαση ενός Ονόματος Χώρου πρέπει οι ενδιαφερόμενοι (Μεταβιβάζων - Αποκτών ) να υποβάλλουν στον Καταχωρητή δήλωση με την οποία ζητούν τη μεταβίβαση του Ονόματος και να προσκομίζουν επίσης: 

  • Δήλωση του Φορέα-μεταβιβάζοντος ότι μεταβιβάζει το συγκεκριμένο όνομα χώρου στο ενδιαφερόμενο για τη μεταβίβαση πρόσωπο
  • Δήλωση του προσώπου προς το οποίο γίνεται η μεταβίβαση ότι αποδέχεται τη μεταβίβαση.
  • Δήλωση του προσώπου προς το οποίο γίνεται η μεταβίβαση στην οποία μπορεί να δηλώνει ότι π.χ:

(α) Τα στοιχεία που δηλώνει με την παρούσα δήλωση είναι αληθή και ακριβή

(β) Δεσμεύει το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο (Μόνο σε περίπτωση νομικών προσώπων)

 (γ) Ο μέχρι σήμερα Φορέας Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr είναι νομικό πρόσωπο, στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του οποίου Φορέα επέρχομαι σύμφωνα με σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα που επισυνάπτω

(δ) Σε περίπτωση αλλαγής ονοματεπώνυμου του Φορέα λόγω καθολικής διαδοχής, είμαι νόμιμος κληρονόμος του Φορέα. Εν προκειμένω επισυνάπτω σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα.

  • Τα νόμιμα τέλη και τα επιπλέον τέλη τα οποία τυχόν απαιτεί για τη μεταβίβαση ο Καταχωρητής.

Η δήλωση αποστέλλεται στην ΕΕΤΤ από τον Καταχωρητή. Με τη μεταβίβαση εκχωρηθέντος Ονόματος Χώρου μεταβιβάζεται ταυτόχρονα οποιαδήποτε μορφή του εκχωρηθέντος ονόματος χώρου δεσμεύεται αυτόματα καθώς επίσης και οι δεσμευμένες μορφές του εκχωρηθέντος ονόματος χώρου που ενεργοποιήθηκαν κατόπιν αιτήσεως του φορέα. 

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οποιεσδήποτε μεταβολές τόσο της Επωνυμίας/Ονοματεπωνύμου του Φορέα όσο και των λοιπών στοιχείων καταχώρησης του Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr πρέπει να κοινοποιούνται από τον καταχωρούμενο προς τον Καταχωρητή και το Μητρώο, εντός ενός μηνός από την μεταβολή στοιχείων τα οποία περιλαμβάνονται στην δήλωση του, διαφορετικά, η μη συμμόρφωση με αυτή την υποχρέωση ενδέχεται να οδηγήσει σε απενεργοποίηση του ονόματος χώρου και μετά από διάστημα τριάντα  (30) ημερών σε διαγραφή του ονόματος χώρου από τον καταχωρούμενο.

*Η Χρύσα Τσιώτση είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δίκαιο του Internet και την τηλεπικοινωνιών (LL.M in Information Technology and Telecommunications Law, University of Strathclyde-Glasgow-U.K).