Γερμανικό δικαστήριο ακυρώνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Apple

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη λειτουργία slide-to-unlock της Apple είναι άκυρο, σύμφωνα με απόφαση γερμανικού δικαστηρίου. Η απόφαση πάρθηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, Bundespatentgericht της Γερμανίας και αποτελεί μεγάλη νίκη για τις Motorola και Samsung.

Η Apple έχει χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη πατέντα κατά το παρελθόν, προκειμένου να επιτεθεί στις Motorola και Samsung ασκώντας ασφαλιστικά μέτρα σε συσκευές των δύο εταιριών, που την παραβίαζαν.

Πιο συγκεκριμένα, η Apple υποστήριξε πως πολλές συσκευές της Motorola που χρησιμοποιούν την έκδοση Android Gingerbread, διαθέτουν παρόμοια slide-to-unlock χαρακτηριστικά με αυτά που περιγράφονται στην πατέντα της. Ανέφερε ακόμα πως η συσκευήGalaxy Nexus της Samsung, καθώς και πολλές άλλες που τρέχουν την έκδοση Android 4.0 Ice Cream Sandwich παραβιάζουν το συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Σε μία μακρά συνεδρίαση στο δικαστήριο, η Apple πρότεινε 14 τροπολογίες με την ελπίδα να διατηρήσει το συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, όμως το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η συγκεκριμένη πατέντα δεν εμφανίζει καμία καινοτομία που θα δικαιολογούσε την ύπαρξή της.

Η Apple θα έχει την ευκαιρία να υποβάλλει προσφυγή, κάτι που μοιάζει πολύ πιθανό να κάνει. Το τελευταίο διάστημα η αμερικανική εταιρία έχει αναμειχθεί σε πολλές δικαστικές διαμάχες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, με πολλές αποφάσεις ακόμα να εκκρεμούν.