Οι συνομιλίες μέσω iMessage αποδεικνύονται πολύ ασφαλείς

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η υπηρεσία iMessage, από την Apple, πίσω στο 2011, η αμερικανική εταιρία είχε αναφέρει πως πρόκειται για έναν εξαιρετικά ασφαλή τρόπο επικοινωνίας. Μέχρι στιγμής, δε γνωρίζαμε τα επίπεδα κρυπτογράφησης που χρησιμοποίησε για την προστασία των συζητήσεων. 
 
Πρόσφατα, μετά από έρευνες της Δίωξης Ναρκωτικών των Ηνωμένων Πολιτειών (DEA), αποδεικνύεται πως είναι “αδύνατο” να υποκλέψει κανείς συζητήσεις μέσα από την υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων της Apple, σύμφωνα με στοιχεία που κατάφερε να συγκεντρώσει το CNET. 
 
Η DEA προειδοποιεί το προσωπικό του για τη δυσκολία να παρακολουθήσει κανείς τα μηνύματα με τη χρήση συνηθισμένων μεθόδων, κάτι που είναι μεν εξαιρετικό για την ιδιωτικότητα των χρηστών, όμως δημιουργεί ανησυχίες για την επιβολή του νόμου. 
 
Αυτή τη στιγμή, όπως φαίνεται, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας εκτός από το να προτείνουν αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να επιβληθεί η πρόσβαση στο σύστημα, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.  
 
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) δεν έχει ακόμα απαντήσει στο αίτημα του FBI για το πως να χειριστεί την παρακολούθηση των μηνυμάτων στο iMessage ή σε άλλες υπηρεσίες VoIP, όμως υπάρχει μία ρήτρα στους όρους χρήσης της Apple, που μπορεί να επιτρέψει στην εταιρία την αποκάλυψη των στοιχείων των πελατών της, αν θεωρηθεί πως αυτό είναι “εύλογα απαραίτητο” ή πως “συμμορφώνεται με τις νομικές διαδικασίες”. 
 
Φυσικά, δε μπορούμε να υποθέσουμε πως υπάρχει ψηφιακή επικοινωνία που να είναι εντελώς ιδιωτική, όμως από ότι φαίνεται το iMessage μπορεί να φτάσει πιο κοντά στο στόχο από οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη υπηρεσία.