Νέο κενό ασφαλείας για το iOS μία μέρα μετά την αναβάθμισή του

Μόλις μία μέρα μετά την κυκλοφορία της αναβάθμισης του iOS στην έκδοση 6.1.3, ανακαλύφθηκε ένας νέος τρόπος παράκαμψης του κλειδώματος της οθόνης.

Η νέα ευπάθεια δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη, όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: επιτρέπει την πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες της συσκευής όπως τις φωτογραφίες και τη λίστα επαφών.

Το καινούριο πρόβλημα της Lock Screen παρουσιάστηκε στο YouTube από το χρήστη videosdebarraquito, που δημοσίευσε ένα βίντεο-οδηγό εξηγώντας τη διαδικασία. Η βασική ιδέα, είναι η αφαίρεση της κάρτας SIM, όσο χρησιμοποιείτε τις φωνητικές εντολές για να πραγματοποιήσετε μία κλήση.

Η διαδικασία απαιτεί να είναι ενεργοποιημένες οι φωνητικές εντολές, οπότε ένας εύκολος τρόπος για να είστε ασφαλείς είναι να τις απενεργοποιήσετε. Στη συνέχεια, και ενώ η συσκευή είναι κλειδωμένη, μόλις ο χρήστης δώσει μία φωνητική εντολή κλήσης, αν ταυτόχρονα αφαιρέσει την κάρτα SIM αποκτά πρόσβαση στο ιστορικό κλήσεων της συσκευής και τις επαφές.

Η εκτέλεση της διαδικασίας, όπως φαίνεται και στο βίντεο, είναι εφικτή σε συσκευές iPhone 4, με το τεχνολογικό site TheNextWeb να επισημαίνει ότι κατάφερε να την εφαρμόσει και σε συσκευές iPhone 4S, αλλά όχι στο iPhone 5. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα iPhoneblog.de, ακόμα και το iPhone 5 παρουσιάζει την ίδια ευπάθεια.

Το νέο κενό δε φαίνεται να σχετίζεται με το Siri, αφού η συγκεκριμένη διαδικασία δε λειτουργεί όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία του Siri στην οθόνη κλειδώματος. Η Apple ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, όμως είναι σχεδόν σίγουρο πως θα προσπαθήσει να καλύψει και το συγκεκριμένο πρόβλημα.