Η Google θα πληρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Apple

Οι δύο κολοσσοί είναι ταυτόχρονα, συνεργάτες και εχθροί. Σύμφωνα με μία έκθεση από τη Morgan Stanley, η Google θα μπορούσε να πληρώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 για να παραμείνει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης για το iOS.
 
Το 2009, η Google κατέβαλε 82 εκατομμύρια δολάρια για το συγκεκριμένο προνόμιο, με τον αναλυτής Scott Devitt, να πιστεύει ότι πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, "Η επόμενη Google είναι το Google", το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο προνόμιο είναι ανάλογο με τον αριθμό των πωλήσεων του iOS ανά μονάδα, με το κόστος απόκτησης σιγά σιγά να ανεβαίνει από 3,2 δολάρια ανά μονάδα πέρυσι σε 3,3 δολάρια ανά μονάδα φέτος και 3,5 δολάρια ανά μονάδα του χρόνου.
 
Έτσι το συνολικό κόστος θα συνεχίσει να ανεβαίνει, αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν και οι πωλήσεις των συσκευών της Apple. Μάλιστα, για να κάνουμε και την σύγκριση, η Google, για τον ίδιο λόγο, θα δώσει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια στην Mozilla Foundation.
 
 
Από την άλλη, κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν πως αν δεχθεί την συγκεκριμένη πρόταση η Apple, θα βοηθήσει τον άμεσο ανταγωνιστή της, όμως κάθε εταιρία οφείλει να πορεύεται με βάση τα έσοδα και τα κέρδη της, και το να εξαργυρώνει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κάθε χρόνο, είναι σίγουρα πολύ σημαντικό.
 
Η αγορά των smartphones όμως εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Με δεδομένο ότι στην Google θα παρακολουθούν στενά το πώς αλλάζουν τα μερίδια της αγοράς και θα μπορούν να μειώσουν την προσφορά τους με την πρώτη ευκαιρία, η συμφωνία των Google και Apple ίίσως σφραγιστεί σύντομα.