Νέες δυνατότητες από το Firefox OS

Η ανάπτυξη του νέου λειτουργικού συστήματος της Mozilla για κινητές συσκευές, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, όμως με αφορμή την διεθνή έκθεση CES 2013, οι δημιουργοί του Firefox OS μας παρουσίασαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες αλλαγές που αφορούν τη χρήση των εφαρμογών.

Η πρώτη αλλαγή, έρχεται να βοηθήσει όλους όσους έχουν δημιουργήσει μία ιστοσελίδα και ήθελαν να την μετατρέψουν σε εφαρμογή για κινητές συσκευές.

Μετά την επένδυση στο Everything.me, η Mozilla κατάφερε να δώσει αυτή τη δυνατότητα, με τη χρήση κάποιων “αρχείων δηλώσεων” (Manifest Files). Ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του Firefox OS, Christian Heilmann, δήλωσε πως “η συγκεκριμένη δυνατότητα μπορεί να επαναπροσδιορίσει την λειτουργία των ηλετρκονικών καταστημάτων εφαρμογών”.

Ο Heιlmann συνέχισε τονίζοντας πως “η συγκεκριμένη αγορά μου θυμίζει την παλιά κατεύθυνση της Yahoo, με την Google, μετέπειτα, να αλλάζει τα δεδομένα. Η νέα μας υπηρεσία θα μπορεί επίσης να κατηγοριοποιεί τα sites αυτόματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις εφαρμογές”.

Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τον τρόπο που η Mozilla, σκοπεύει να χειριστεί το θέμα με τις σχετικές άδειες, που ζητάει η κάθε εφαρμογή πριν λειτουργήσει για πρώτη φορά.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Sid Stamm, μηχανικός απορρήτου της Mozilla, δήλωσε πως “έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα ελέγχου που λαμβάνει υπόψιν του τόσο τα μηχανικά μέρη των συσκευών όσο και τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα οι επαφές. Εργαζόμαστε πάνω στις ερωτήσεις που θα πρέπει να απατήσει ο χρήστης για τις σχετικές άδειες, ώστε να είναι ξεκάθαρο το τι θα ζητάει η κάθε εφαρμογή. Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο πλάνο με το τρόπο που είναι δομημένες οι εφαρμογές σήμερα, έτσι επιλέγουμε έναν πιο υβριδικό τρόπο”.

Η προσπάθεια της Mozilla να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα για κινητές συσκευές, που θα βασίζεται σε ανοιχτού κώδικα λογισμικό, μπορεί να φαντάζει ουτοπικό ορισμένες φορές, όμως σίγουρα αποτελεί μία πολύ διαφορετική προσέγγιση από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα.