Αυτή είναι η πρώτη συσκευή με Firefox OS

Μέχρι τώρα το Firefox OS κυκλοφορούσε μόνο σε μορφή ROM, την οποία οι developers εγκαθιστούσαν σε διάφορα κινητά Android προκειμένου να το δοκιμάσουν. Πρόσφατα όμως η Mozilla αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της τηλέφωνο προκειμένου να αξιολογηθεί καλύτερα.

Η συσκευή φαίνεται να έχει κατασκευαστεί από την ΖΤΕ, αφού θυμίζει αρκετά ένα μοντέλο προηγούμενης γενιάς της εταιρείας. Διαθέτει οθόνη 3.5 ιντσών ανάλυσης 480x800, κάμερα 5 megapixel και επεξεργαστή 1.5GHz χωρίς να είναι γνωστός ο αριθμός των πυρήνων του ή ο κατασκευαστής του.

Η εταιρεία δεν αποκάλυψε τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της συσκευής, τονίζοντας πως προορίζεται μόνο για εσωτερική χρήση. Από εδώ και στο εξής όλες οι δοκιμές της εταιρείας, είτε πρόκειται για κάποια νέα έκδοση του λειτουργικού είτε για την εφαρμογή κάποιου tweak θα πραγματοποιούνται σε αυτή.

Ο σχεδιασμός του λειτουργικού είναι εξαιρετικά απλός, με τις εφαρμογές να εμφανίζονται σαν φυσαλίδες ενώ παρατεταμένο πάτημα στα εικονίδια τους επιτρέπουν την μετακίνηση τους ή την διαγραφή τους, όπως περίπου συμβαίνει και στο iOS. Γενικά η αίσθηση του λειτουργικού είναι αρκετά ομαλή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι έτοιμο για κυκλοφορία.

Με την επικείμενη συνεργασία της Mozilla με την ZTE, είναι θέμα χρόνου να ενδιαφερθούν και άλλες εταιρείες του χώρου για το Firefox OS. Αρχικά η Mozilla θα διανέμει τις δοκιμαστικές συσκευές σε ενεργά μέλη της κοινότητας της και στους υποστηρικτές του project, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.