Η νέα μανία του Πόκεμον

Το παιχνίδι που αρχικά ήταν διαθέσιμο στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, κατέκτησε την αμερικανική αγορά και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Πάνω που ο περισσότερος κόσμος φαινόταν να έχει αρχίσει να βαριέται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (τα οποία χρησιμοποιεί πλέον παθητικά, όπως την τηλεόραση) ήρθε το βιντεοπαιχνίδι Pokemon Go της Nintendo για να δώσει ένα νέο ενδιαφέρον στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων...

Πρόκειται για ένα -μέσω «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου- «κυνήγι» εικονικών πλασμάτων στον πραγματικό κόσμο (π.χ. σε δρόμους, πλατείες και πάρκα). Το «Pokemon Go» έχει ήδη φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο αλλά και εχθρούς: Έγινε πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες, μόδα και για πολλούς μανία.

Οι πολέμιοι της νέας μόδας υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ασχολούνται πλέον με σοβαρά θέματα, τα ενδιαφέροντά τους περιορίζονται στα εξής: να παίζουν πόκεμον και να βγάζουν σέλφις.

Κυρίως όμως, τονίζουν ότι οι κίνδυνοι στους δρόμους έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς πολλοί παίζουν πόκεμον ενώ περπατούν ή οδηγούν και ήδη, λένε, έχουν συμβεί, εξαιτίας του παιχνιδιού, πολλά ατυχήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ένας χρήστης έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε δέντρο, ενώ δύο παίκτες έπεσαν σε γκρεμό στη διάρκεια της εξερεύνησης μιας περιοχής.

Θέτουν όμως και ερωτήματα νομικής φύσης. Για παράδειγμα: Επιτρέπεται οι παίκτες να παίζουν σε οποιονδήποτε χώρο;

Εάν η Niantic, η εταιρεία που έχει τη βάση δεδομένων και τοποθετεί τα εικονικά πλάσματα στα σημεία συλλογής τους, τοποθετήσει ορισμένα στο διαμέρισμα κάποιου και μαζευτούν εκεί δεκάδες παίκτες, εναντίον τίνος θα πρέπει να στραφεί ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος;

Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα δοθεί με δικαστική απόφαση καθώς ένας Αμερικανός κατέθεσε, πριν από λίγες ημέρες, την πρώτη παγκοσμίως αγωγή κατά των δημιουργών του «Pokemon Go» για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας.

Σύμφωνα με τον ενάγοντα, άγνωστοι άρχισαν να περιφέρονται έξω από την πόρτα του σπιτιού του «κυνηγώντας» εικονικά πλάσματα και τουλάχιστον πέντε από τους «κυνηγούς» τού χτύπησαν και την πόρτα ζητώντας του να περάσουν στην αυλή για να πιάσουν τα εικονικά ζωάκια που είχαν βρει «καταφύγιο» εκεί.

Εξάλλου, είναι πολλοί αυτοί που δεν συμπαθούν το πόκεμον και εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής κατά την αναζήτηση εικονικών πλασμάτων. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν χαρακτήρισε τη νέα μανία που έχει κυριεύσει τον κόσμο, το «Pokemon Go», ως «ένα νέο είδος εισβολής» στην ιδιωτική ζωή των ατόμων που μπορεί, όπως είπε, να οδηγήσει σε ολοκληρωτισμό.

Ο Στόουν είπε ακόμη ότι οι εταιρείες οδηγούν τις κοινωνίες σε έναν καπιταλισμό επιτήρησης που παρακολουθεί και καταγράφει τις συμπεριφορές των ατόμων.

Από την πλευρά τους, οι φίλοι του παιχνιδιού λένε ότι το Πόκεμον βοηθάει τους ανθρώπους να παραμένουν σε φόρμα, κυρίως τούς κάνει να σηκώνονται από τον καναπέ, να βγαίνουν από το σπίτι, να κοινωνικοποιούνται, να διασκεδάζουν και να εξερευνούν τις πόλεις. Συχνά, λένε, οι παίκτες ανακαλύπτουν δρόμους, πάρκα, μνημεία που δεν γνώριζαν και γενικά μαθαίνουν πράγματα, ή τουλάχιστον έχουν την ευκαιρία να μάθουν κάποια πράγματα. Εάν, τονίζουν οι υποστηρικτές του παιχνιδιού, κάποιοι παίκτες είναι τόσο χαζοί ώστε να καταλήξουν κάτω από ένα αυτοκίνητο με το πρόσωπο κολλημένο στην οθόνη του κινητού, γι' αυτό δεν φταίει το παιχνίδι αλλά οι παίκτες.

Οπαδοί και εχθροί του πόκεμον έχουν τα επιχειρήματά τους. Μένει να δούμε τι θα συμβεί στα σχολεία και στους χώρους εργασίας, όπου προφανώς το παιχνίδι θα απαγορεύεται. Πάντως, σε πολλούς δημόσιους χώρους ανά την υφήλιο έχει απαγορευθεί, όπως είναι λογικό, το εικονικό κυνήγι των πόκεμον.

Πέρα όμως από τις υπέρ ή κατά απόψεις και τις απαγορεύσεις, πρέπει να τονιστεί ότι το Pokémon Go είναι το παιχνίδι με την ταχύτερη εξάπλωση και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας προτίμησης τόσο της Apple όσο και της Google. Επίσης, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι με την κυκλοφορία του παιχνιδιού, στις 8 Ιουλίου, στις ΗΠΑ, η Nintendo είδε την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται κατά 25%.

Παρόλα αυτά υπάρχει ένα θέμα οικονομικής υποστήριξης. Για τη Nintendo το παιχνίδι θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 150-200 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα για να υπάρχει κέρδος και γι' αυτό φαίνεται αναγκαία η ένθεση διαφημίσεων.

Πρέπει να τονιστεί ακόμη ότι έχει ήδη δημιουργηθεί μια μαύρη αγορά γύρω από το πόκεμον. Σε έναν από τους γνωστότερους παγκοσμίως διαφημιστικούς ιστότοπους, ένας χρήστης ανακοίνωσε ότι πουλάει για 100 δολάρια τον λογαριασμό του, ενώ βρίσκεται πάνω από το επίπεδο 20 και αφού «έπιασε» 75 πόκεμον, 9 αυγά και μερικές χιλιάδες αντικείμενα. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει αγοράσει τον λογαριασμό, αλλά είχαμε καιρό να δούμε να δημιουργείται μαύρη αγορά για ψηφιακά παιχνίδια.

Μέσα σε λίγες ημέρες από την εμφάνισή του το Pokemon Go έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και μάλλον θα συνεχίσει να προκαλεί. Εμείς σημειώνουμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να ζει όπως του αρέσει, π.χ. παίζοντας πόκεμον ή/και βγάζοντας σέλφις. Καλό είναι πάντως όταν κάποιος διασχίζει έναν δρόμο με τα πόδια ή οδηγεί να σηκώνει τουλάχιστον τα μάτια από την οθόνη του κινητού του τηλεφώνου.