Το Nexus 4 διαθέτει υποστήριξη για 4G/LTE δίκτυα

Η νέα συσκευή της Google κυκλοφόρησε στις αρχές Νοεμβρίου και τα πηγαίνει πολύ καλά στις πωλήσεις παρά το γεγονός ότι πολλοί δυσανασχέτησαν με την έλλειψη υποστήριξης 4G/LTE δικτύων. Πρόσφατα όμως κυκλοφόρησε στο Youtube ένα βίντεο που αποδεικνύει πως το Nexus 4, όχι μόνο διαθέτει LTE κεραία, αλλά παρουσιάζει και έναν απλό τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να την ενεργοποιήσει

Το καναδικό blog, Tekgadg, εξηγεί στο βίντεο πώς ο χρήστης, ανάλογα με το δίκτυο του, πληκτρολογώντας τον κωδικό *#*#4636#*#* στο κινητό του, ενεργοποιεί ένα μενού ρυθμίσεων μέσω του οποίου μπορεί να αλλάξει την επιλογή κεραίας από WCDMA σε LTE. Αυτός ο τρόπος αρκεί για την πρόσβαση σε 4G δίκτυα της εταιρείας TELUS ενώ σε άλλες, για παράδειγμα στην Rogers, απαιτείται η αλλαγή των ρυθμίσεων APN.

Παράλληλα στο γνωστό φόρουμ xda-developers ένας χρήστης με το nickname a1jatt παρουσίασε το δικό του Nexus 4 να «κατεβάζει» με ταχύτητες κοντά στα 21Mbps.

Το γεγονός ότι για να ενεργοποιήσει κανείς αυτήν την επιλογή πρέπει να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία καθώς και η επισήμανση του AndroidAuthority ότι το LTE του Nexus 4 λειτουργεί μόνο σε δύο συχνότητες, 1700MHz και 2100MHz, οδήγησε πολλούς στο να παραμείνουν επιφυλακτικοί για το αν τελικά το Nexus 4 μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πλεονεκτήματα ενός 4G/LTE δικτύου.

Η ιστοσελίδα TechCrunch επικοινώνησε με την Google, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει κάποια επίσημη δήλωση για το θέμα όμως ο εκπρόσωπος της τους παρέπεμψε στην LG, που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του hardware της συσκευής.

Λίγο αργότερα εκπρόσωπος της LG δήλωσε αυτή τη φορά στο TechRadar πως «προκειμένου να παρέχει τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές για το Nexus 4, η LG χρησιμοποίησε το ίδιο ισχυρό chipset Qualcomm Snapdragon που βρίσκεται στις 4G LTE συσκευές της όπως το LG Optimus G. Αυτό το chipset είναι διαθέσιμο μόνο με συνδυασμό επεξεργαστή και μόντεμ και δεν μπορεί να υλοποιηθεί ξεχωριστά».

Εξήγησε ακόμα πως η λειτουργία 4G δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την προσθήκη του απαραίτητου λογισμικού από την στιγμή που λείπουν «βασικά εξαρτήματα» όπως φίλτρο και ενισχυτής σήματος. Την ίδια στιγμή όμως οι πρώτες δοκιμές των χρηστών δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Το TechRadar μάλιστα αναφέρει πως είναι αρκετά πιθανό στο άμεσο μέλλον να δούμε μια έκδοση της συσκευής με πλήρη υποστήριξη δικτύων τέταρτης γενιάς, προκειμένου, όπως αναφέρει, «η LG και η Google να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον για την συσκευή».