Τα μυστικά της επιτυχίας της Google

Ένα από τα μυστικά επιτυχίας μιας startup επιχείρησης είναι… το καλό φαγητό.

Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει ο πρώτος σεφ της Google, Charlie Ayers.

Ο Ayers έγινε μέλος της ομάδας της Google το 1999, λαμβάνοντας τη θέση του πρώτου executive chef της εταιρείας, όταν σε αυτή εργάζονταν ακόμη 50 μόνο υπάλληλοι.

Ο ταλαντούχος σεφ προσελήφθη μετά από μια διαδικασία «διαγωνισμού μαγειρικής» στην οποία συμμετείχαν αρκετοί υποψήφιοι. Ο ίδιος, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BusinessInsider, πέρασε τα επόμενα χρόνια στην κουζίνα της Google, βοηθώντας με το δικό του τρόπο και από τη δική του πλευρά στην οικοδόμηση και σταθεροποίηση της φήμης της ως μίας από τις εταιρείες που προσφέρουν τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στους υπαλλήλους της.

Η Google σερβίρει υγιεινό και νόστιμο φαγητό στους υπαλλήλους της. Ο Ayers πιστεύει ότι αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για μια startup επιχείρηση, καθώς το καλό φαγητό προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια στους ανθρώπους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της, προκειμένου να μπορούν να είναι όσο πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί γίνεται.

«Οι υπάλληλοί σας είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό σας στοιχείο. Για ποιο λόγο να μη θέλει λοιπόν κάποιος να “επενδύσει” στο καλό τους;» αναρωτιέται ο ίδιος και σχολιάζει: «Αν τους ταΐζετε καλά, θα το πάρετε πίσω με άλλο τρόπο».

Σύμφωνα με τον Ayers, κάθε εταιρεία πρέπει να προσφέρει υγιεινό φαγητό στους υπαλλήλους της.

Όταν ο ίδιος έφυγε από τη Google το 2005, είχε ήδη δημιουργήσει μια ομάδα από πέντε σεφ και 150 άλλους υπαλλήλους στην κουζίνα, οι οποίοι σέρβιραν 4.000 γεύματα και δείπνα την ημέρα.

Ο ίδιος πλέον εργάζεται περιστασιακά ως σύμβουλος στην Google και το Facebook και σε startups όπως το Dropbox, το Zazzle και το GaiaOnline.

«Ο MarkZuckerberg μου ζήτησε να τους δώσω συμβουλές για το πώς η Google κατάφερε αυτό που κατάφερε» είπε ακόμη ο Ayers.