Η Microsoft επιχειρεί να προβλέψει το μέλλον και τα καταφέρνει!

Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, η Microsoft έκανε ένα ενδιαφέρον πείραμα: Έδωσε στο Cortana, τον προσωπικό βοηθό των χρηστών που διαθέτουν τηλέφωνα με λογισμικό Windows, τη δυνατότητα να προβλέπει τα αποτελέσματα των αγώνων, και δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Για την ακρίβεια, τα πήγε περίφημα, αφού προέβλεψε σωστά τα αποτελέσματα όλων των παιχνιδιών από τη φάση των 16 μέχρι των τελικό!

Απλή σύμπτωση ή κάτι παραπάνω; Μάλλον το δεύτερο. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία βάσει των οποίων το Cortana έκανε τις προβλέψεις του δεν ήταν... τυχαία, αλλά προέρχονταν από το τμήμα ερευνών της Microsoft, η οποία φαίνεται πως αρχίζει να επενδύει σοβαρά στην πρόβλεψη μελλοντικών εξελίξεων.

Ήδη βρίσκεται στον “αέρα” του Διαδικτύου το Microsoft Prediction Lab, μία υπηρεσία που επιχειρεί να προβλέψει τις μελλοντικές εξελίξεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή μέσω ψηφοφορίας. Όμως η ψηφοφορία αυτή δεν ακολουθεί το παραδοσιακό σύστημα, δηλαδή την έρευνα σε ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπων και την εξαγωγή συμπερασμάτων βάσει των απαντήσεών τους, αλλά αγνοεί τη σύμβαση αυτή και αναζητά οποιονδήποτε (κυριολεκτικά οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας ή οποιουδήποτε άλλου διαχωρισμού) που θέλει να καταθέσει την άποψή του.

Μάλιστα, η Microsoft υποστηρίζει ότι εφάρμοσε την πρακτική αυτή στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, και το αποτέλεσμα δεν ήταν το “ντέρμπι” που έβλεπαν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις για το αν οι Σκωτσέζοι θα έλεγαν “ναι” ή “όχι” στην ανεξαρτησία, αλλά μία πεντακάθαρη πιθανότητα 84% να μην προτιμήσουν τελικά την ανεξαρτησία, όπως και έγινε.

Το Microsoft Prediction Lab λειτουργεί σαν παιχνίδι: Κάθε χρήστης έχει έναν προκαθορισμένο αριθμό πόντων, τους οποίους μπορεί να "ποντάρει" σε ένα ενδεχόμενο, και αν η πρόβλεψή του αποδειχθεί σωστή, να αυξήσει τους πόντους του.

Μένει να δούμε αν το σερί των επιτυχημένων προβλέψεων θα συνεχιστεί...