Το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά την Samsung

Με νομικά έγγραφα που κατέθεσε χτες στην Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου, η Apple αποκάλυψε πως η Samsung αποτελεί αντικείμενο έρευνας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα ανταγωνισμού που συνδέονται με την παραβίαση των λεγόμενων «βασικών» πατεντών (standard-based patents) της Apple.

Πρόκειται για πατέντες που σχετίζονται άμεσα με τα smartphones και θεωρούνται βασικές για την χρήση των συσκευών, με αποτέλεσμα το κόστος αδειοδότησης τους να είναι αρκετά χαμηλό. Συνήθως τα δικαστήρια δεν επιτρέπουν την χρήση τέτοιων πατεντών κατά τη διάρκεια μιας δίκης, εκτός αν η ίδια η κυβέρνηση αντιταχθεί στην χρήση τους.

Φαίνεται πως μάλλον αυτό προσπαθεί να πετύχει το Υπουργείο Δικαιοσύνη. Η συγκεκριμένη έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Εκτός αυτού, η Google αλλά και η θυγατρική της εταιρεία Motorola ήδη ερευνώνται από δικηγόρους του Υπουργείου αλλά και από τις Ευρωπαϊκές αρχές για τον ίδιο λόγο από τις αρχές του 2012.

Εάν η κυβέρνηση κρίνει πως η Samsung όντως παραβιάζει βασικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η κορεάτικη εταιρεία αναμένεται να βρεθεί σε μια αρκετά δύσκολη θέση.

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που κατασκευαστικές εταιρείες στηρίζονται στην χρήση βασικών πατεντών για να «αντεπιτεθούν» στους ανταγωνιστές τους. Στην πρόσφατη δίκη της Apple με την Samsung, η τελευταία προσπάθησε να αντεπιτεθεί με αυτόν τον τρόπο, έχοντας την δυνατότητα να ζητήσει αρκετά μεγάλη αποζημίωση, τελικά όμως η τακτική αυτή δεν είχε απέδωσε.