Σε χρήστες Yahoo! και Google το “μάτι” της NSA

Πρόσβαση στα κυκλώματα που συνδέουν τα κέντρα δεδομένων της Yahoo! και της Google με το Διαδίκτυο και  στους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών,  είχε αποκτήσει η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ σύμφωνα με αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Επικαλούμενη έγγραφα που της παρέδωσε ο πρώην αναλυτής της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, η Ουάσινγκτον Ποστ αποκάλυψε ότι εκατομμύρια αρχεία υπεκλάπησαν και εστάλησαν από τα δίκτυα της Yahoo! και της Google στα κεντρικά γραφεία της NSA.

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ήταν γνωστό με την ονομασία MUSCULAR, είναι διακριτό από το πρόγραμμα παρακολούθησης το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία PRISM, η αποκάλυψη του οποίου νωρίτερα φέτος είχε προκαλέσει οργή όσον αφορά τις δραστηριότητες της NSA.

Το MUSCULAR, το οποίο λειτουργούσε η NSA μαζί με την βρετανική αντίστοιχή της, την GCHQ, επιτρέπει στις δύο υπηρεσίες πληροφοριών να υποκλέπτουν δεδομένα από τις οπτικές ίνες που χρησιμοποιούν οι δύο μεγάλες εταιρείες του Ίντερνετ.

Από την πλευρά της, η NSA αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στην υπόθεση. "Δεν συνέβη ποτέ. Στην πραγματικότητα υπήρχε αυτός ο ισχυρισμός τον περασμένο Ιούνιο, ότι η NSA  συνδέθηκε με τους σέρβερ της Yahoo και της Google. Θα ήταν παράνομο να κάνουμε κάτι τέτοιο, οπότε δεν ξέρω σε τι αναφέρεται το ρεπορτάζ. Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχουμε πρόσβαση στους σέρβερ της Yahoo και  της Google”, δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας, Στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ.

Οργή από την Google

Οι εταιρείες δήλωσαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι ενοχλήθηκαν από τους ισχυρισμούς αυτούς και ότι δεν ήταν ενήμερες γι' αυτήν την δραστηριότητα της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Η Google, η μεγαλύτερη μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης, εξέφρασε  την οργή της για "το σημείο όπου έχει φτάσει η κυβέρνηση για να υποκλέψει δεδομένα από τα ιδιωτικά μας δίκτυα, κάτι που υποδηλώνει την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις". 

Όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντράμοντ, επικεφαλής των νομικών συμβούλων της εταιρείας, η Google είχε εκφράσει εδώ και καιρό τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο των εν λόγω υποκλοπών "και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τα συστήματα κρυπτογράφησης σε όλο και περισσότερες υπηρεσίες μας".

Ο Ντράμοντ διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως η εταιρεία δεν παρέχει σε καμία κυβέρνηση πρόσβαση στα συστήματά της.