Γιατί το νέο iOS της Apple προκαλεί τόσο φόβο στους χρήστες;

Την περασμένη Παρασκευή , η Apple κυκλοφόρησε το iOS 7.0.6 σχεδόν αθόρυβα, εξηγώντας με ένα σύντομο μήνυμα ότι έχει περάσει ένα πρόγραμμα, με το οποίο όταν κάποιος με προνομιακή θέση δικτύου εισβάλλει στη συσκευή σας, μπορεί να συλληφθεί για προσπάθεια τροποποίησης και υποκλοπής δεδομένων, που προστατεύονται από τα πρωτόκολλα λειτουργίας SSL / TLS . Αυτό σημαίνει ότι οι μη εγκεκριμένοι χρήστες θα ταυτοποιούνται αυτόματα από την εταιρεία με βάση κρυπτογραφημένα στοιχεία. Ποια θα ήταν η πρώτη κίνηση που μπορείτε να κάνετε; Να ενημερώσετε το iPhone σας αμέσως. Σε όλα αυτά όμως υπάρχει και ο αντίλογος...

Τι είναι το SSL ;

Τα αρχικά SSL σημαίνουν Secure Sockets Layer. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πρωτόκολλο, που βοηθά να διασφαλιστεί ότι η επικοινωνία μεταξύ του προγράμματος περιήγησης σας και των διακομιστών παραμένουν απόρρητα και ασφαλή. Το TLS ή Transport Layer Security , είναι ένα νεότερο πρωτόκολλο που ουσιαστικά πιστοποιεί το ίδιο . Εν συντομία , τα SSL / TLS είναι κρυπτογραφικά κλειδιά που επιτρέπουν σε ένα πρόγραμμα περιήγησης και τον διακομιστή, να ξέρουν ότι οι χρήστες είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Μοιάζει δηλαδή, με ένα είδος ψηφιακής χειραψίας που κρατά τις οικονομικές πληροφορίες σας ασφαλείς όταν κάνετε μια πληρωμή στο Amazon ή όταν συνδεθείτε σε wellsfargo.com για να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας.

Το...τέχνασμα της Apple βρίσκεται ήδη στο iOS, αλλά όχι ακόμη σε OS X. Παρόλ' αυτά η Apple, σύμφωνα με το Reuters αναμένεται να το φέρει πολύ σύντομα και εκεί σε εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι το Safari ή μία από όλες αυτές τις άμεσα συνδεδεμένες εφαρμογές δεν μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα αν οι χρήστες είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Κάτι το οποίο αφήνει εκτεθειμένο τόσο εσά,ς αλλά και ότι άλλο μπορεί να μεταδίδεται μέσω διαδικτύου, κάνοντάς σας ευάλωτο.

Αν τρίβετε ακόμα με απορία το κεφάλι σας για το τι σημαίνουν όλα αυτά και πόσο κακά μπορεί είναι, ο απλούστερος τρόπος να το εξηγήσουμε είναι ότι οι προγραμματιστές που το κατανοούν βαθιά, δεν ήταν διατεθειμένοι να μιλήσουν ακόμα ανοιχτά για το φόβο των hackers, καθώς θεωρούν ότι τους δίνουμε περισσότερα πυρομαχικά από ό, τι είχαν ήδη.

Ο Johns Hopkins καθηγητής κρυπτογραφίας, εξήγησε στο Reuters ότι είναι "τόσο κακό όσο μπορείτε να φανταστείτε, αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω".

Μπορείτε να αντέξετε και να πάρετε μια βαθιά ανάσα. Ο κωδικός πρόσβασης του οικιακού σας δικτύου είναι ασφαλής. Προφανώς δεν υπάρχει ένας χάκερ κρυμμένος σε κάθε καφενείο. Τα προσωπικά σας στοιχεία δεν είναι ποτέ τόσο ενδιαφέροντα για τους άλλους όσο νομίζετε ότι είναι. Και αν έχετε ενημερωσεί το iPhone ή το iPad σας με τον 7.0.6, είστε μια χαρά και καλυμμένοι στο 100%.