Παρακολούθηση μέσω Internet για… “καλό σκοπό”!

Ερευνητές στο Sandia National Laboratories έχουν αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα ειδοποιεί για πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο με πολιτικά κίνητρα ή άλλων επικίνδυνων δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Σε ένα έγγραφο (PDF) που κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου έτους, με τίτλο "Προληπτική άμυνα για εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο”, οι ερευνητές Richard Colbaugh και Kristin Glass του εργαστηρίου Sandia περιέγραψαν ένα μοντέλο υπολογιστή που ισχυρίζονται ότι μπορεί να παρακολουθεί το Διαδίκτυο για να εντοπίσει την τάση των πτηνών να πάνε νότια με "τέλεια ακρίβεια", αρκετές εβδομάδες προτού αυτό συμβεί.

Η ερευνητική ομάδα έχει μελετήσει από το 2009 τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες εξαπλώνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων και πως αυτές επηρεάζουν τη συμπεριφορά.

Οι περισσότερες προσπάθειες για ψηφιακή πρόγνωση βασίζονται στον όγκο των πληροφοριών. Αν μια φράση ή λέξη αναφέρεται πολύ συχνά, σηματοδοτεί αμέσως μία αναδυόμενη τάση και ίσως μια ευκαιρία. Όμως για τους “κατασκόπους του κυβερνοχώρου” αυτές οι πληροφορίες δεν είναι αρκετές, για να λάβουν δράση.

Οι ερευνητές του Sandia έλυσαν αυτό το πρόβλημα με ένα λογισμικό που ανιχνεύει την “μπερδεμένη” πορεία των συνομιλιών στο Internet. Αρχίζουν παρακολουθώντας πόσες φορές μια συγκεκριμένη φράση κάνει την εμφάνισή της, χρησιμοποιώντας μια ιστοσελίδα που παρακολουθεί καθημερινά όλες αυτές τις φράσεις, κάτι σαν ένα πρώιμο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Ο αλγόριθμός τους παίρνει στη συνέχεια τα δεδομένα και αναλύει τις συνδέσεις μεταξύ των κοινωνικών δικτύων και την επιρροή που έχει το ένας μέλος επάνω στο άλλο. Ο Colbaugh ισχυρίζεται πως η προσέγγισή τους λειτουργεί, επειδή είναι ένα μείγμα των κοινωνικών επιστημών (οι άνθρωποι έχουν δύναμη να επηρεάσουν τους άλλους) και επιστήμης των υπολογιστών (η δύναμη των μεγάλων δεδομένων).

Μελετώντας και αναλύοντας 34 γεγονότα του παρελθόντος το δίδυμο ανακάλυψε πως το μοντέλο τους πήρε όλες τις περιπτώσεις όπου υπήρξαν ψηφιακές αψιμαχίες. "Δίνουμε προσοχή όχι μόνο στη φλυαρία, αλλά και στον τρόπο η που φλυαρία διασπείρεται μέσω ενός δικτύου», λέει ο Colbaugh.

Η έρευνα του Sandia έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον, ως ένας τρόπος για την ανίχνευση και την παρακολούθηση των αναδυόμενων κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων. "Σκεφτείτε της αραβικές διαμαρτυρίες, Arab Spring”, γράφει ο Colbaugh. Μάλιστα γίνονται εργασίες στο Sandia για βελτίωση των αλγορίθμων, ώστε το πρόγραμμα να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να απαιτείται η ανθρώπινη επίβλεψη.

Το Υπουργείο Άμυνας και Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και η Boeing (BA) αναφέρονται στο έγγραφο ως χορηγοί της έρευνας Sandia. Το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας δεν ανταποκρίθηκαν σε επανειλημμένα αιτήματα για να συζητήσουν το θέμα, ενώ η Boeing, ο μόνο εταιρικός χορηγός που αναφέρεται στο έγγραφο, δεν απάντησε σε αντίστοιχο αίτημα για μια συνέντευξη.

Τουλάχιστον η έρευνα είναι η κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, λένε οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας. "Οι ηλεκτρονικές απειλές δεν μπορεί πλέον να είναι ένας τομέας που υστερούν», λέει ο Κρίστοφερ Ling, ανώτερος αντιπρόεδρος της Booz Allen Hamilton (εταιρία ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων), ο οποίος ηγείται της στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών της επιχείρησης. Ήδη στην Booz, λέει, εργάζονται σε μια παρόμοια προσέγγιση. "Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα”, συνεχίζει ο Ling, τονίζοντας πως από την εργασία του Sandia “χρειαζόμαστε πολύ πιο σύνθετη ανάλυση".