Εταιρεία οπλικών συστημάτων μας παρακολουθεί στα κοινωνικά δίκτυα

Συλλέγει και αναλύει όλες τις προσωπικές μας πληροφορίες

Η πολυεθνική εταιρία ασφαλείας, Raytheon, δημιούργησε ένα λογισμικό που είναι ικανό να παρακολουθεί τις κινήσεις των χρηστών και να προβλέπει τη μελλοντική τους συμπεριφορά, συλλέγοντας πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα που είναι εγγεγραμμένοι.
 
Το θέμα αναδείχθηκε από το ειδησεογραφικό site της Guardian, που αποκαλύπτει σε ένα βίντεο, την απίστευτη αναλυτική δυνατότητα του συστήματος της Raytheon, και τον τρόπο που μπορεί να συλλέξει και να επεξεργαστεί μεγάλο όγκο δεδομένων για χρήστες ιστοσελίδων, όπως τα Facebook, Twitter και Foursquare.
 
Το όνομα του λογισμικού είναι Riot (Rapid Information Overlay Technology), με την εταιρία να υποστηρίζει πως δεν το έχει πουλήσει σε κάποιον πελάτη, όμως παραδέχτηκε πως η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι αποτέλεσμα μίας έρευνας σε συνεργασίας με την αμερικανική κυβέρνηση, για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος ασφαλείας, ικανού να αναλύσει “τρισεκατομμύρια οντότητες” από τον κυβερνοχώρο.
 
Στο βίντεο της Guardian, φαίνεται ξεκάθαρα ο τρόπος που λειτουργεί το πρόγραμμα, μέσα από τη μίνι παρουσίαση του από τον ερευνητή Brian Urch. Γίνεται αντιληπτό, πως πολλές από τις δημοσιεύσεις που κάνει κανείς στο διαδίκτυο (φωτογραφίες, check-ins κτλ) μπορούν να περιέχουν σημαντικές πληροφορίες, για τις συνήθειες του και τα μέρη που έχει επισκεφθεί, καθώς και πολλά προσωπικά δεδομένα ατόμων που έχει έρθει σε “ηλεκτρονική” επικοινωνία.
 
Πολλοί χαρακτηρίζουν το Riot σαν το “Google των κατασκόπων”, και δεν έχουν άδικο, αφού το πρόγραμμα μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να συλλέξει όλες τις πληροφορίες ενός χρήστη και να προβλέψει, με υψηλά, ποσοστά επιτυχίας, το που μπορεί να βρίσκεται κάποια δεδομένη χρονική στιγμή στο μέλλον.
 
Ο δικηγόρος, Ginger McCall, του Electronic Privacy Information Center, τονίζει πως η τεχνολογία της Raytheon, δημιούργησε μεγάλες ανησυχίες για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των δεδομένων των χρηστών.
 
Μάλιστα τόνισε πως “τα κοινωνικά δίκτυα είναι συχνά μη-διαφανή για το τι πληροφορίες μοιράζονται και για τον τρόπο με τον οποίο τις μοιράζονται. Οι χρήστες μπορεί να δημοσιεύουν πληροφορίες που νομίζουν πως θα τις δουν μόνο οι φίλοι τους, αλλά αντιθέτως, σε αυτές τις πληροφορίες μπορεί να χουν πρόσβαση υπάλληλοι της κυβέρνησης ή εταιρίες συλλογής δεδομένων, όπως η Raytheon”.