Ο Κοπέρνικος γιορτάζει τα 540α του γενέθλια

Ο Nicolaus Copernicus γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1473 και έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 1534. Ήταν ένας μεγάλος Πολωνός μαθηματικός και αστρονόμος της εποχής που κατάφερε να δημιουργήσει ένα ηλιοκεντρικό μοντέλο του σύμπαντος.

Ο Κοπέρνικος ήταν ο πρώτος που τοποθέτησε τον Ήλιο στο κέντρο αυτού του μοντέλου, σε αντίθεση με την τάση της εποχής, που ήθελε την Γη να παίρνει αυτή τη θέση. Η εργασία του Κοπέρνικου, “On the Revolutions of the Celestial Spheres”, που έγραψε λίγο πριν το θάνατό του, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην ιστορία της επιστήμης, συμβάλλοντας τα μέγιστα, στην λεγόμενη “Επιστημονική Επανάσταση”.

Εκτός από την τοποθέτηση του Ήλιου στο κέντρο του πλανητικού συστήματος, ο Κοπέρνικος επίσης περιέγραψε τις μηχανικές του σύμπαντος με καθαρά μαθηματικό τρόπο, και όχι με τον Αριστοτελικό που ήταν διαδεδομένος εκείνη την εποχή.

Εκτός από τις ιδιότητες του μαθηματικού και του αστρονόμου που τον έκαναν γνωστό, ο Κοπέρνικος ήταν επίσης, δικαστής, φυσικός, μεταφραστής, καλλιτέχνης, διπλωμάτης, οικονομολόγος, Καθολικός ιερέας και διοικητής.

Σήμερα η μνήμη του μεγάλου αυτού επιστήμονα της ιστορίας, γιορτάζεται από την Google, με το σημερινό Doodle να παρουσιάζει μία άποψη του πλανητικού μας συστήματος, σύμφωνα με το μοντέλο του Κοπέρνικου.