Δικαστική απόφαση στη Γαλλία κατά του ρατσισμού μέσω Twitter

Αξιώνει την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων

Μία νέα δικαστική απόφαση στη Γαλλία αξιώνει από το Twitter την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων κάθε ατόμου που διαπιστώνεται ότι κοινοποιεί στο Twitter ρατσιστικά σχόλια.

Η δικαστική απόφαση εξεδόθη ύστερα από legal complaint που κατέθεσε τον Οκτώβριο η Γαλλική Ένωση Εβραίων φοιτητών και απεφάνθη ότι οι πολλές δημοσιεύσεις στο Twitter παραβίασαν τον Γαλλικό Νόμο που απαγορεύει την υποκίνηση ρατσιστικού μίσους. Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, το Twitter πρέπει επίσης να παρέχει έναν εύκολο τρόπο για τους Γάλλους χρήστες ώστε να "μαρκάρουν" τις δημοσιεύσεις στο Twitter (tweets) που θεωρούνται παράνομα σύμφωνα με το γαλλικό νόμο.

Ο Πρόεδρος του Γαλλικού δικαστηρίου δήλωσε ότι αυτή η δικαστική απόφαση θυμίζει στα θύματα του ρατσισμού ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι ο Γαλλικός νόμος τους υπερασπίζεται και αυτός ο νόμος εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις. Δεν θα πρέπει να υπάρχει εξαίρεση για το Twitter.

To Τwitter έχει στη διάθεσή του 15 μέρες για να συμμορφωθεί με την δικαστική εντολή, διακινδυνεύοντας να καταδικαστεί σε πρόστιμο 1000 ευρώ την ημέρα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Το Twitter δήλωσε επανειλημμένως ότι δεν μπορεί ν' απαλείψει αυτά τα tweets, αλλά οι χρήστες που διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν τους όρους χρήσης του website, μπορούν να βρουν τους λογαριασμούς τους κατασχεμένους. Επίσης, είναι η πολιτική του Twitter να μην αποκαλύπτει ανώνυμους χρήστες, εκτός κι εάν το Αμερικάνικο Δικαστήριο διατάξει κάτι τέτοιο.

Η περίπτωση αυτή είναι ένα ακόμη παράδειγμα του Twitter που βάλλεται εξαιτίας δημοσιοποιημένων διαμέσου της πλατφόρμας του Ευρωπαϊκών λόγων μίσους. Πέρυσι, ο φοιτητής του Πανεπιστημίου του Newcastle, Joshua Cryer, παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε το Twitter για να επιτεθεί στον soccer player, Stan Collymore, ο οποίος είναι εν μέρει Afro-Caribbean. O φοιτητής αυτός καταδικάστηκε για παραβίαση της σχετικής βρετανικής νομοθεσίας (Britain's Communications Act) σε 240 ώρες community service και καταβολή 150 pounds σε πρόστιμα. Επίσης, τον Οκτώβριο 2012, το Twitter απαγόρευσε τη λειτουργία ενός λογαριασμού neo-Nazi στο Twitter στη Γερμανία, στα πλαίσια παραβίασης του αντίστοιχου γερμανικού νόμου.

Εξάλλου, το απαύγασμα της απόφασης του Γαλλικού Δικαστηρίου αποτελεί απόδειξη της προσπάθειας της χώρας να καταστείλει δημόσια ρατσιστικά σχόλια, τα οποία ποικίλουν και θίγουν ποικιλοτρόπως ανυποψίαστους και αθώους πολίτες.

Ο Αντισημιτισμός και η Ισλαμοφοβία αποτελούν μακροχρόνια προβλήματα στη Δυτική Ευρώπη, αλλά το Μάρτιο 2012, η δολοφονία τεσσάρων Εβραίων στην Τουλούζη από έναν εξτρεμιστή Μουσουλμάνο "έριξε" εκ νέου φως στο θέμα αυτό.

Αν το Twitter αρνηθεί να συμμορφωθεί με την εντολή του Γαλλικού Δικαστηρίου, τότε οι Γαλλικές αρχές θα πρέπει να παραπέμψουν την υπόθεση σε Αμερικάνικο Δικαστήριο, μία διαδικασία που απέδωσε για την Βρετανική Κυβέρνηση σε μία παρόμοια υπόθεση, το 2011.

Αλλά δεν υπάρχουν μόνο τα ρατσιστικά και προσβλητικά tweets, τα Facebook postings και άλλα κοινοποιούμενα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργούν οι χρήστες από την Γαλλία και άλλες χώρες ανά τον κόσμο, τα οποία όλες αυτές οι US –based platforms θα πρέπει να διαχειριστούν. Το πώς μπορούν αυτές οι περιπτώσεις να "ξεδιπλώνονται", θα αποκαλύψει πολλά όχι μόνο για τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων να πολεμήσουν τον online hate speech, αλλά επίσης και για την προθυμία αυτών των Αμερικανικών εταιριών να τροποποιήσουν προς το καλύτερο τους όρους χρήσης των websites τους ώστε να κατευνάσουν τις αλλοδαπές κυβερνήσεις και αρχές και να πατάξουν εκδηλώσεις και σχόλια ρατσισμού καθώς και μίσους που πηγάζει από το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων ατόμων που κατοικούν σε διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο, αλλά σε καμία περίπτωση αυτές οι δημοφιλείς πλατφόρμες δεν θα πρέπει να τυγχάνουν κατάχρησης και να αποτελούν το μέσο διάδοσης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της κοινωνικής αποξένωσης.

*Η Χρύσα Τσιώτση είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δίκαιο του Internet και την τηλεπικοινωνιών (LL.M in Information Technology and Telecommunications Law, University of Strathclyde-Glasgow-U.K).