Έρχεται το Android Google Chrome… υβρίδιο

Μετά από 2 χρόνια δοκιμών, η Google κατάφερε να συγχωνεύσει Chrome OS και Android σε μία ενιαία πλατφόρμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, μετά και τις τελευταίες επιτυχημένες δοκιμές, η Google θα αποκαλύψει σύντομα το νέο Android-Google... υβρίδιο.

Η νέα πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη το 2017 με την ονομασία Android.

Τα δύο λειτουργικά συστήματα συνυπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια σε ένα ξεχωριστό αλλά συμβιωτικό περιβάλλον, ωστόσο ήταν θέμα χρόνου για την Google να αποφασίσει να συμπτύξει τις δύο πλατφόρμες. Τόσο τα tablets όσο και τα laptops που ενσωματώνουν τον Chrome OS γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, εξαιτίας της πιο προσιτής τους τιμής αλλά και της πληθώρας εφαρμογών που προσφέρει το λειτουργικό. Ωστόσο, οι φορητές συσκευές που ενσωματώνουν τον Chrome αντιπροσωπεύουν ακόμα μόλις το 3% της αγοράς.

Η συγχώνευση αυτή θα επιτρέψει στην Google να προσελκύσει ακόμα περισσότερους προγραμματιστές, οι οποίοι θα αναπτύσσουν ακόμα περισσότερες εφαρμογές που θα τρέχουν σε οποιοδήποτε σύστημα ενσωματώνει το λειτουργικό και θα είναι διαθέσιμες μέσω του Play Store.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Chrome θα διατηρήσει το όνομά του ως ο browser της ενιαίας πλατφόρμας και, πιθανότατα, θα παρέχει πλήρη πρόσβαση στις εφαρμογές του Play Store σε οποιοδήποτε σύστημα, αυξάνοντας τη βάση των χρηστών κατά δισεκατομμύρια συσκευές.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Chrome OS θα συνεχίσει να βασίζεται σε «ανοιχτό κώδικα» και οι κατασκευαστές θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να το ενσωματώνουν στις φορητές τους συσκευές, ωστόσο η Google θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στη νέα συνδυασμένη πλατφόρμα.

Η κίνηση αυτή της Google φαίνεται ότι προκαλεί πονοκέφαλο στην Microsoft, αναφέρεται στο δημοσίευμα, η οποία εργάζεται πολύ σκληρά στο να καταφέρει να «φέρει» όλες τις συσκευές της κάτω από μία ενιαία ομπρέλα, αυτή των Windows 10.

Από την πλευρά της η Apple έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τα λειτουργικά συστήματα για φορητές και desktop ως δύο ξεχωριστές πλατφόρμες, καθώς ο Τιμ Κουκ -διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας- δεν πιστεύει ότι η συγχώνευση των δύο θα αποφέρει κάποια κάποιο θετικό αποτέλεσμα.