“Μάθε πόσα πήρε ο γιατρός σου από τις φαρμακευτικές”

Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να μπείτε σε μια διαδικτυακή εφαρμογή και μέσα σε λίγα λεπτά να ξέρετε πόσα χρήματα πήρε ο γιατρός σας από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσα σε ένα χρόνο για τα φάρμακα που συνταγογράφησε;

Δυστυχώς αυτή η δυνατότητα παρέχεται για την ώρα μόνον στους ασφαλισμένους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αρχές των ΗΠΑ θα δημοσιεύουν στο εξής στην ανοικτή σε όλους στο διαδίκτυο εφαρμογή τα στοιχεία αυτά προκειμένου οι ασφαλισμένοι να μπορούν να αναζητούν τον γιατρό τον οποίο επισκέπτονται για να γνωρίζουν τις "συναλλαγές" του με τις φαρμακευτικές.

Η εφαρμογή περιέχει για την ώρα τα στοιχεία για 4,4 εκατομμύρια πληρωμές που έγιναν προς 546.000 γιατρούς και 1.360 κλινικές ασκουμένων μεταξύ του Αυγούστου και του Δεκεμβρίου του 2013. Οι πληρωμές αγγίζουν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και συμπεριλαμβάνει στοιχεία όπως αμοιβές για ομιλίες σε συνέδρια, για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, απόκτηση μετοχών σε εταιρείες και πολλά άλλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Business Insider.

Όπως αναφέρει ο Eric G. Campbell, του κέντρου Centers for Medicare and Medicaid Services που εισηγήθηκε τη δημιουργία της πλατφόρμας: "οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι σχέσεις των γιατρών με τις βιομηχανίες επηρεάζει τις επιλογές τους ως προς τη συνταγογράφηση φαρμάκων". 

Ίσως τελικά η καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής κ.ό.κ. δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση...