Σημαντικά μέτρα προστασίας απορρήτου περιέχει ο Chrome

Αρκετές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο συλλέγουν δεδομένα για εσάς κατά την περιήγηση σας, τα οποία χρησιμοποιούνται για να ανακαλύψουν τις προτιμήσεις σας για την παροχή διαφημίσεων που σας ενδιαφέρουν, ή απλά για να γνωρίζουν για παράδειγμα ποιες σελίδες επισκέπτεστε για δημογραφικούς λόγους.

Αυτό μπορεί να ακούγεται «αθώο», ακόμα και να είναι, στην πραγματικότητα όμως κανείς από εμάς δεν θα ένοιωθε άνετα αν ήξερε πως οι ιστοσελίδες που επισκέπτεται ενδέχεται να τον «παρακολουθούν».

Σε μια προσπάθεια να σας βοηθήσει να προστατευτείτε στο διαδίκτυο, η νέα έκδοση του Chrome ενσωματώνει το χαρακτηριστικό «Do Not Track» το οποίο στέλνει αίτημα στις ιστοσελίδες αυτές για να σας εξαιρέσουν από την συλλογή των παραπάνω δεδομένων.

Δείτε πως μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επιλογή αυτή στον Chrome:

Αρχικά πρέπει να μεταβείτε στις ρυθμίσεις του προγράμματος, κάνοντας κλικ επάνω δεξιά (στο κουμπί με τις τρεις γραμμές) και να επιλέξετε τις ρυθμίσεις (1). Στην σελίδα που θα ανοίξει πηγαίνετε στο κάτω μέρος της λίστας και επιλέξτε «Εμφάνιση σύνθετων ρυθμίσεων…» (2).

s

Ακριβώς από κάτω θα εμφανιστούν πρόσθετες ρυθμίσεις. Στην κατηγορία «Απόρρητο» που είναι και η πρώτη που εμφανίζεται, επιλέξτε το τελευταίο checkbox «Αποστολή αιτήματος "Να μην γίνεται εντοπισμός" με την επισκεψιμότητα περιήγησής σας» (3).

Πατήστε το «ΟΚ» στο παράθυρο που θα εμφανιστεί και είστε έτοιμοι.

Το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα σας προστατέψει από ιστοσελίδες που αγνοούν τις αιτήσεις «Do Not Track». Είναι όμως ένα μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων στο διαδίκτυο.