Internet Explorer: Πώς θα εγκαταστήσετε την επιδιόρθωση ασφαλείας

Πριν αρκετές μέρες, το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας των Η.Π.Α. ανέφερε σε άρθρο του ένας μεγάλης έκτασης κενό ασφαλείας στον Internet Explorer.

Το κενό ασφαλείας είχε εντοπιστεί στις εκδόσεις 6 έως 11 του Internet Explorer, οι οποίες αντιστοιχούν στο 55% της παγκόσμιας αγοράς των browsers!

Υπό αυτό το πρίσμα, το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ συμβούλεψε τους χρήστες του διαδικτύου να μην χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο περιηγητή έως ότου το κενό ασφάλειας επιδιορθωθεί.

Όταν αποκαλύφθηκε το πρόβλημα είχε γίνει γνωστό ότι η κρίσιμη ενημέρωση λογισμικού θα γινόταν στις 13 Μαΐου.

Ωστόσο, η επιδιόρθωση του προβλήματος έγινε 12 ημέρες νωρίτερα και εφαρμόστηκε στους υπολογιστές όλων των χρηστών των Windows που έχουν ενεργοποιημένες τις αυτόματες ενημερώσεις.

Η επιδιόρθωση λοιπόν έφτασε από την Microsoft με την ενημέρωση ασφάλειας 2964358.

Οι υπόλοιποι καλούνται να εφαρμόσουν χειροκίνητα την ενημέρωση λογισμικού το συντομότερο δυνατόν (πατήστε Έναρξη​, κάντε κλικ στην επιλογή Όλα τα προγράμματα και, κατόπιν, στην επιλογή Windows Update).

Οι χρήστες που έχουν ενεργοποιήσει στον Internet Explorer περιηγητή τους την αυτόματη λήψη νέων ενημερώσεων δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια, καθώς η λήψη και η εγκατάσταση της θα γίνει αυτόματα. Για να βεβαιωθείτε πως έχετε ενεργοποιήσει την αυτόματη λήψη και εγκατάσταση ενημερώσεων θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που αντιστοιχούν στην έκδοση του internet explorer που χρησιμοποιείται.

Διευκρίνιση:

- Για τις ακόλουθες οδηγίες θα χρειαστείτε δικαιώματα διαχειριστή (administrator permissions)

- Η ενημέρωση αποκατάστασης του κενού ασφαλείας είναι υπό προγραμματισμό από την Microsoft, οπότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο Internet Explorer σας έχει λάβει την συγκεκριμένη ενημέρωση πριν τον χρησιμοποιήσετε.

Windows 7 ρυθμίσεις Αυτόματης ενημέρωσης

1. κλικ στο κουμπί Έναρξη (Start)

2. κλικ στον Πινάκα ελέγχου (Control Panel)

3. κλικ στο Windows Update

4. κλικ στο αλλαγή ρυθμίσεων (change settings)

5. Στο “Σημαντικές Ενημερώσεις” ( Important Updates) επιλέγετε "Αυτόματη εγκατάσταση ενημερώσεων” ( Install updates automatically).

Windows 8 ρυθμίσεις Αυτόματης ενημέρωσης

1. Μεταβείτε στο Αναζήτηση “Search”

2. Πληκτρολογείστε “Windows Update” στο σχετικό πεδίο αναζήτησης

3. κλικ στο Ρυθμίσεις “Settings”

4. Ενεργοποιείστε την Αυτόματη ενημέρωση

Η Microsoft με αφορμή την συγκεκριμένη ενημέρωση ασφαλείας προέβη σε μια ασυνήθιστη κίνηση, καθώς ενώέχει σταματήσει να υποστηρίζει τα Windows XP από τις 8 Απριλίου, ανακοίνωσε ότι εξέδωσε ενημέρωση, η οποία τα  ρυθμίζει.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι το κενό ασφαλείας επέτρεπε στους χάκερ να θέσουν τους υπολογιστές των χρηστών υπό τον πλήρη έλεγχό τους και να υποκλέψουν τα προσωπικά δεδομένα τους.

Χρύσα Τσιώτση 
 
Δικηγόρος 
 

[email protected]