Οι πρώτες μαϊμούδες που κλωνοποιήθηκαν – Πότε έχει σειρά ο άνθρωπος

Οι πρώτες μαϊμούδες που κλωνοποιήθηκαν – Πότε έχει σειρά ο άνθρωπος

Ο Zhong Zhong και ο Hua Hua γεννήθηκαν στο εργαστήριο κινέζων ερευνητών

Κινέζοι επιστήμονες κλωνοποίησαν μαϊμούδες για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική που «γέννησε» και τη θρυλική Ντόλι πριν από δύο δεκαετίες, σπάζοντας ένα τεχνικό φράγμα που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την «αντιγραφή» ανθρώπων.

Πρόκειται για τα δυο χαριτωμένα ζωάκια που ακούν στα ονόματα Zhong Zhong και Hua Hua, δύο πανομοιότυποι μακάκες, που γεννήθηκαν πριν από οκτώ και έξι εβδομάδες, κάνοντάς τους τα πρώτα πρωτεύοντα θηλαστικά που κλωνοποιήθηκαν από μη εμβρυονικά κύτταρα.

Η κλωνοποίηση επιτεύχθηκε μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται πυρηνική μεταφορά σωματικών κυττάρων (SCNT), η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά του πυρήνα ενός κυττάρου, το οποίο περιλαμβάνει το DNA του, σε ένα αυγό το οποίο έχει απομακρυνθεί από τον πυρήνα του. Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών στη Σαγκάη δήλωσαν ότι η δουλειά τους θα πρέπει να αποτελέσει πλεονέκτημα για την ιατρική έρευνα, καθιστώντας δυνατή τη μελέτη ασθενειών σε πληθυσμούς γενετικά ομοιόμορφων πιθήκων. Αυτό το επίτευγμα ωστόσο μας φέρνει στο κατώφλι της κλωνοποίησης του δικού μας είδους.

Τα γενετικά πανομοιότυπα ζώα είναι χρήσιμα στην έρευνα επειδή οι συγχυτικοί παράγοντες που προκαλούνται από τη γενετική μεταβλητότητα σε μη κλωνοποιημένα ζώα μπορούν να περιπλέξουν τα πειράματα. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή νέων φαρμάκων για μια σειρά ασθενειών πριν από την κλινική χρήση.