Το Rafflesia arnoldii το λουλούδι του… πτώματος

Το Rafflesia arnoldii το λουλούδι του… πτώματος

Doodle της Google για το φυτό - παράσιτο

Το Rafflesia arnoldii είναι ένα σπάνιο φυτό genus Rafflesia. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα φυτά με μεγαλύτερη άνθηση οργάνων όπως το titan arum και το talipot palm το Rafflesia arnoldii κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου άνθους στον κόσμο. Φυτρώνει και μεγαλώνει στην Νοτιοανατολική Ασία, το μέγεθος του μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο και το βάρος του τα 11 κιλά. Το φυτό Rafflesia arnoldii εισχωρεί στις ρίζες άλλων φυτών διότι το ίδιο δεν διαθέτει ρίζες, μίσχο αλλά ούτε και φύλλα.

Επίσης το Rafflesia arnoldii είναι ένα από τα τρία εθνικά λουλούδια στην Ινδονησία, τα άλλα δύο είναι το white jasmine και το moon orchid.

 Rafflesia arnoldii: Το λουλούδι που... βρωμάει

Ωστόσο, εάν οι οθόνες μας μπορούσαν να βγάλουν άρωμα, τότε θα μας περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη με το σημερινό doodle της Google.

Οι ανοιχτοί πράσινοι καπνοί που αναβλύζουν από το σημερινό doodle αναπαριστούν την οσμή του Rafflesia arnoldii, ενός ινδονησιακού φυτού που παράγει το μεγαλύτερο λουλούδι στον κόσμο.

Είναι γνωστό ως bunga bangkai, ή «το λουλούδι του πτώματος» μεταξύ των ντόπιων, το Rafflesia arnoldii εκπέμπει το άρωμα της σάπιας σάρκας, που έλκει τις μύγες που το επικονιάζουν.

Το Doodle της Google για το Rafflesia arnoldii

Τα παχιά, κόκκινα-καστανά πέταλά του, που φουντώνουν με λευκές κηλίδες, αναδύονται μόνο από το Τετράστιγκμα. Τα αμπέλια που τα φιλοξενούν, όταν είναι έτοιμα να τα αναπαραγάγουν - καθιστώντας το ένα απίστευτα ασυνήθιστο θέαμα. Μόλις ανοίξει, το Rafflesia arnoldii μεγαλώνει σε διάμετρο περίπου 1 μέτρο και ανθίζει για μερικές μόνο ημέρες. Η Goodle αποφάσισε να δημιουργήσει doodle γι' αυτό το παράξενο κατασκεύασμα της φύσης.

Αλλά υπάρχουν περισσότερα για αυτό το παρασιτικό φυτό από το πικάντικο άρωμά του. Το Rafflesia arnoldii ονομάστηκε ινδονησιακό εθνικό «σπάνιο λουλούδι» στο προεδρικό διάταγμα αριθ. 4 του 1993. Αυτό το θαυμάσιο είδος εκπροσωπείται στα περίπλοκα πρότυπα του παραδοσιακού ινδονησιακού μπατίκ, ειδικά στην επαρχία Bengkulu της Σουμάτρα, όπου βρίσκεται συχνά.

Mε πληροφορίες από wikipedia