Αφιερωμένο στον γιατρό που «ανακάλυψε» το πλύσιμο χεριών το doodle της Google

Αφιερωμένο στον γιατρό που «ανακάλυψε» το πλύσιμο χεριών το doodle της Google

Η μυστηριώδης λοίμωξη που εμφανίστηκε στη θητεία του

Αφιερωμένο στον Ignaz Semmelweis είναι το σημερινό doodle της Google.

Ο Ούγγρος γιατρός είναι το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται ευρέως ότι ανακάλυψε τα ιατρικά οφέλη της πλύσης στα χέρια.

Σαν σήμερα, 20 Μαρτίου 1847, ο Ignaz Semmelwei διορίστηκε αντιστράτηγος στην κλινική μητρότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης, όπου απέδειξε ότι η απαίτηση από γιατρούς να απολυμαίνουν τα χέρια τους μείωσε σημαντικά τη μετάδοση των ασθενειών.

Γεννήθηκε στη Βούδα (σήμερα Βουδαπέστη), την 1η Ιουλίου 1818 και πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη μαιευτική.

Όταν ξεκίνησε τη θητεία του στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης στα μέσα του 19ου αιώνα, έκανε την εμφάνιση της μια μυστηριώδης λοίμωξη που έφερε πολλούς θανάτους σε νέες μητέρες σε περιόδους μητρότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Semmelweis αφιερώθηκε στο να βρει την αιτία και τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί μεταδίδουν μολυσματικό υλικό από προηγούμενες λειτουργίες και αυτοψίες σε ευάλωτες μητέρες μέσω των χεριών τους.

Τότε απαίτησε από όλο το ιατρικό προσωπικό να πλένει τα χέρια του ανάμεσα στις εξετάσεις των ασθενών και έτσι τα ποσοστά μόλυνσης στο τμήμα του άρχισαν να πέφτουν.