Πότε η Google θα κάνει Doodle τον εαυτό της

Πότε η Google θα κάνει Doodle τον εαυτό της

Το διάσημο - πλέον - εναλλασσόμενο λογότυπο σχεδιάστηκε για πλάκα!

Το Doodle είναι μια προσωρινή αλλαγή του λογότυπου της Google στην πρώτη σελίδα της μηχανής αναζήτησης που αλλάζει κάποιες ημέρες προς τιμήν ή για να μνημονευτούν κάποιες σημαντικές γιορτές ή γεγονότα ή πρόσωπα.

Το πρώτο Doodle της Google αναρτήθηκε τον Αύγουστο του 1998, προς τιμήν του φεστιβάλ Burning Man. Το συγκεκριμένο μουσικό γεγονός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα του πλανήτη και διεξάγεται κάθε χρόνο στην έρημο της Νεβάδα, στις ΗΠΑ. Σε αυτό θα παρευρίσκονταν οι δύο ιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin.

Για να μην τους ψάχνει, όμως, ο κόσμος, ήταν η περίοδος που η Google έπαιρνε τη μορφή ιδιωτικής εταιρείας σκέφτηκαν να ενημερώσουν για την απουσία τους, με έναν αστείο τρόπο. Έτσι, αποφάσισαν να σχεδιάσουν μια μικρή εικόνα με το λογότυπο του Burning Man και το έβαλαν στο πρωτοσέλιδο. Και έτσι, το πρώτο doodle, ήταν γεγονός!

Τα επόμενα Doodles σχεδιάζονταν με συμφωνία μέχρι το 2000, όταν οι Page και Brin ζήτησαν από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Dennis Hwang να σχεδιάσει ένα λογότυπο για την Ημέρα της Βαστίλης. Από τότε, μια ομάδα υπαλλήλων -που ονομάζονται Doodlers- σχεδιάζουν και προγραμματίζουν τα Doodles. Τον Ιανουάριο του 2010, «αναρτήθηκε» και το πρώτο κινούμενο Doodle, για να τιμήσει τον Ισαάκ Νεύτωνα.

Η γέννηση της εταιρείας που άλλαξε τον κόσμο

«Γκούγκλαρε το» (ή όπως είναι γνωστό στην «παγκόσμια γλώσσα» του διαδικτύου «google it»). Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτή την προτροπή, όταν ψάχνετε για κάτι; Και πόσες φορές, δεν έχετε γκουκλάρει για να βρεις αυτό που ψάχνετε;

Η Google, πέρα από μία τεράστια «εγκυκλοπαίδεια» και ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, είναι η εταιρεία που άλλαξε τον κόσμο. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κλείνει 20 χρόνια ζωής στον κυβερνοχώρο, αν και ουσιαστικά η δημιουργία της έγινε δύο χρόνια πριν από τους δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Larry Page και Sergey Brin, ως ένα φοιτητικό πρότζεκτ.

Ωστόσο, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google ιδρύθηκε ως ιδιωτική εταιρεία. Προηγουμένως, οι δυο τους είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 1 εκατ. δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους. Στην αρχή, η εταιρεία είχε ως «έδρα» το γκαράζ μιας φίλης τους, στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Το 1999 έλαβε χρηματοδότηση 25 εκατ. δολάρια, ενώ σύντομα ακολούθησε μία αλματώδη εξέλιξη, κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από την Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους.

Με αφορμή τα επικείμενα 20α γενέθλιά της, πολλοί αναρωτιούνται, αν η Google θα φτιάξει Doodle για να τα γιορτάσει. Και ποιο θα είναι αυτό. Αν και όλοι στοιχηματίζουν ότι θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για το δικό τους Doodle!