«ANDI», το ρομπότ που αναπνέει, τρέμει από το κρύο και ιδρώνει σαν άνθρωπος – Δείτε βίντεο

«ANDI», το ρομπότ που αναπνέει, τρέμει από το κρύο και ιδρώνει σαν άνθρωπος – Δείτε βίντεο

Ένα σημαντικό ορόσημο στη ρομποτική και στην έρευνα της θερμικής ρύθμισης

Ο ANDI δεν είναι απλά ένα ρομπότ όπως τα υπόλοιπα… καθώς «παράγει θερμότητα, τρέμει από το κρύοπερπατά και αναπνέει» λένε επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ASU).

Ο ANDI, ένα «θερμικό μανεκέν», μεταδίδει το India.com . Το ρομπότ αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στη ρομποτική και στην έρευνα της θερμικής ρύθμισης, με πιθανές εφαρμογές σε διάφορους τομείς που αφορούν την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια.

«Ο ANDI ιδρώνει , παράγει θερμότητα, ρίγη, περπατά και αναπνέει», δήλωσε ο Konrad Rykaczewski, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Το ρομπότ «ANDI» αναπτύχθηκε για να μελετήσει τις επιπτώσεις της θερμότητας ή της ακραίας θερμοκρασίας στο ανθρώπινο σώμα. Διαθέτοντας 35 μεμονωμένα ελεγχόμενες επιφάνειες με πόρους όπως το ανθρώπινο σώμα, το ANDI έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε διαφορετικές θερμοκρασίες. «Με το συγκεκριμένο ρομπότ, μπορούμε πραγματικά να προσομοιώσουμε τις συνθήκες και να δούμε πόσο γρήγορα αυξάνεται αυτή η θερμοκρασία », είπε ο Rykaczewski στο Reuters.

«Κάνουμε πολύ δουλειά για την υπερβολική ζέστη, αλλά λείπουν ακόμα πολλά. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια καλή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η θερμότητα επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα, ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε ποσοτικά πράγματα για να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο επιστήμονας σε άλλη έκθεση του The Independent.

Το ANDI είναι το μόνο «θερμικό μανεκέν» στον κόσμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους.

 

«Δεν μπορείτε να βάλετε τους ανθρώπους σε επικίνδυνες καταστάσεις ακραίας ζέστης και να δοκιμάσετε τι θα συμβεί. Αλλά υπάρχουν καταστάσεις που γνωρίζουμε ότι άνθρωποι πεθαίνουν από ζέστη και ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τι συνέβη. Ο ANDI μπορεί να μας βοηθήσει να το καταλάβουμε», δήλωσε η Jenni Vanos, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Οι ερευνητές της ASU σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το ANDI και να δοκιμάσουν το «θερμικό μανεκέν» σε περιοχές με θερμότητα στο Phoenix, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τις ακραίες θερμοκρασίες που επηρεάζουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και σωματότυπους.

«Μπορούμε να μεταφέρουμε διαφορετικά μοντέλα ΔΜΣ, διαφορετικά χαρακτηριστικά ηλικίας και διαφορετικές ιατρικές καταστάσεις στον ANDI», δήλωσε ο Ankit Joshi, ερευνητής στο ASU, ο οποίος είναι επικεφαλής χειριστής του ANDI. «Ένας διαβητικός ασθενής έχει διαφορετική θερμοκρασία από έναν υγιή άνθρωπο. Έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε όλη αυτή την τροποποίηση με τα προσαρμοσμένα μοντέλα μας», είπε ο Joshi.