Artemis II: Γιατί οι Αμερικανοί αποφάσισαν να στείλουν επανδρωμένο διαστημόπλοιο στη Σελήνη 52 χρόνια μετά

Artemis II: Γιατί οι Αμερικανοί αποφάσισαν να στείλουν επανδρωμένο διαστημόπλοιο στη Σελήνη 52 χρόνια μετά

Πόσο θα διαρκέσει το ταξίδι και πότε είναι προγραμματισμένο να γίνει - Ποιοι είναι οι αστροναύτες του πληρώματος και ποιες οι ιδιαιτερότητές τους

Περισσότερο από μισός αιώνας έχει περάσει και θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1972 όταν οι Αμερικανοί έστειλαν διαστημόπλοιο στην Σελήνη. Πλέον, έχει γίνει γνωστή η απόφαση τους και οι ενέργειές τους το Apollo-17 να το διαδεχθεί το Artemis II, το οποίο θα εκτοξευθεί στην Σελήνη τον Νοέμβριο του 2024. Δηλαδή, 52 χρόνια μετά.

Ήδη, έχουν γίνει γνωστά και έχουν παρουσιαστεί τα 4 μέλη του πληρώματος που έχει επιλέξει η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον 46χρονο Βίκτορ Γκλόβερμ, ο οποίος είναι πρώτος έγχρωμος που επιλέγεται για αποστολή στο φεγγάρι, την 44χρονη Κριστίνα Κοχ, που γίνεται η πρώτη γυναίκα που θα κάνει αυτό το ταξίδι. Επίσης έχουν επιλεγεί ο 47χρονος Ριντ Γουάιζμαν και ο 47χρονος Καναδός αστροναύτης Τζέρεμι Χάνσεν.

Αυτοί οι τέσσερις θα βρίσκονται μέσα στο διαστημόπλοιο, το οποίο όμως δεν θα προσγειωθεί στην Σελήνη, αλλά θα συλλέξουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για την επόμενη αποστολή, Artemis III.

Θεωρείται ένα πρωτοποριακό διαστημικό εγχείρημα, καθώς το ταξίδι τους θα είναι 10 μέρες γύρω από το φεγγάρι και θα είναι εξοπλισμένοι με την κάψουλα Orion, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τις πληροφορίες που θα συλλέξουν για τη σεληνιακή επιφάνεια.

Αυτό θα γίνει πριν από το επόμενο μεγάλο άλμα της NASA, που σχεδιάζει μεταφορά ανθρώπων στον Άρη, κάτι που όμως προγραμματίζει να το επιτύχει την επόμενη δεκαετία.

Πριν από το ταξίδι, έχει προηγηθεί η αποστολή του Artemis I, η οποία ήταν μια μη επανδρωμένη που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 και επέστρεψε με επιτυχία στη Γη 25 ημέρες μετά και αφού έκανε τον γύρο της Σελήνης.

Ο σκοπός της αποστολής

Το Artemis II θα απογειωθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα. Για τις πρώτες δύο ημέρες, οι αστροναύτες θα δοκιμάσουν τα συστήματα του διαστημικού σκάφους Orion πριν προωθηθούν προς την Σελήνη.

Μετά από τέσσερις ημέρες, το πλήρωμα θα πρέπει να φτάσει στην μακρινή πλευρά της Σελήνης, όπου θα απέχει πάνω από 230.000 μίλια από τη Γη.

Το διαστημικό πλήρωμα δεν θα προσγειωθεί στη Σελήνη, κάτι που σχεδιάζει να κάνει η NASA στην επόμενη αποστολή Artemis III, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2025.

Ένας από τους σκοπούς της αποστολής είναι να γίνουν διάφορα περιάματα, όπως για να εξεκριβωθεί πόσο η ακτινοβολία επηρεάζει το DNA της επιφάνειας, μέχρι και το αν υπάρχει πάγος στον συγκεκριμένο πλανήτη.

Είναι σημαντικό ότι στα τελευταία από αυτά τα πειράματα και τις δοκιμές που έγιναν στο διάστημα, χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στη δημιουργία χαρτών του Νότιου Πόλου της Σελήνης ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη γνώση πριν την επόμενη αποστολή, που θα είναι το Artemis III το 2025.

Παράλληλα, όλη η εμπειρία από τα ταξίδια στην Σελήνη θα αποτελέσουν εχέγγυο και θα προσφέρουν γνώσεις για να επιτευχθεί η αποστολή ανθρώπων στον Άρη την επόμενη δεκαετία.