Λες και τα ξανάχτισαν εξωγήινοι – Πώς «βλέπει» η τεχνητή νοημοσύνη τα πιο εμβληματικά κτίρια του κόσμου

Λες και τα ξανάχτισαν εξωγήινοι – Πώς «βλέπει» η τεχνητή νοημοσύνη τα πιο εμβληματικά κτίρια του κόσμου

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες... από το μέλλον

Μια ομάδα ειδικών της εταιρείας GetAgent, έναν όμιλο ακινήτων με έδρα τη Βρετανία, αποκάλυψε πρόσφατα μια σειρά εικόνων με τα πιο εμβληματικά κτίρια του κόσμου, τα οποία έχουν επανασχεδιαστεί σε μια ποικιλία διαφορετικών αρχιτεκτονικών στυλ, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Η σειρά περιλαμβάνει δεκαπέντε οπτικοποιήσεις που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας το εργαλείο AI Midjourney, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ικανό να δημιουργεί εικόνες με βάση ένα σύνολο παραμέτρων σχεδίασης. Το «πείραμα» της GetAgent προσφέρει μια μοναδική ματιά στο πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν τα παγκοσμίως διάσημα κτίρια αν είχαν κατασκευαστεί σε διαφορετική εποχή ή είχαν σχεδιαστεί από διαφορετικό αρχιτέκτονα.

Μεταξύ των κτιρίων στα οποία έχει δοθεί νέα πνοή είναι η Όπερα του Σίδνεϊ, η οποία έχει επανασχεδιαστεί σε στυλ Tudor, και φυσικά ο Παρθενώνας, που έχει ανανεωθεί εμπνευσμένος από το Bauhaus. Η La Sagrada Familia, ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα της Βαρκελώνης, έχει επίσης επανασχεδιαστεί σε σύγχρονο στιλ, ενώ στο Ταζ Μαχάλ έχει δοθεί μια γοτθική τροπή.

Πώς θα ήταν ο Παρθενώνας αν είχε χτιστεί την εποχή του Bauhaus

 

Στόχος της ομάδας της GetAgent ήταν να αμφισβητήσει τους συμβατικούς τρόπους με τους οποίους σκεφτόμαστε την αρχιτεκτονική και να διερευνήσει τις δυνατότητες που προκύπτουν όταν συνδυάζονται διαφορετικά στυλ και σχεδιαστικές προσεγγίσεις.

Ο Λευκός Οίκος σε βικτωριανό στυλ

 

Επανασχεδιάζοντας αυτά τα εμβληματικά κτίρια με νέους τρόπους, η ομάδα ελπίζει να εμπνεύσει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της αρχιτεκτονικής στη διαμόρφωση του δομημένου μας περιβάλλοντος και να ενθαρρύνει μια πιο ευφάνταστη και πειραματική προσέγγιση στο σχεδιασμό.

Η Μεγάλη Πυραμίδα στην Γκίζα με ρωμαϊκό χαρακτήρα

 

Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα μια σειρά ασυνήθιστων εικόνων που αν μη τι άλλο προκαλούν έκπληξη, προσφέροντας μια διαφορετική προσέγγιση στην πραγματικότητα, υπό τη λογική του «τι θα μπορούσε να ήταν, αν όλα ήταν διαφορετικά».

Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με βυζαντινή αρχιτεκτονική

 

Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπορεί να υποστηρίξουν ότι τέτοιες απεικονίσεις εμβληματικής αρχιτεκτονικής που δημιουργούνται από AI είναι καθαρά εικασιακές και δεν έχουν εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο, το project της GetAgent είναι μια επίδειξη των δυνατοτήτων του υποβοηθούμενου σχεδιασμού στην αρχιτεκτονική. Πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη ότι εργαλεία όπως το Midjourney γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα και εν τέλει πιο φωτορεαλιστικά.

Ο πύργος Burj Khalifa με μπαρόκ makeover

 

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η μέθοδος προσφέρει στους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές ένα νέο εργαλείο με το οποίο μπορούν να εξερευνήσουν ξανά όλες τις παραδοσιακές έννοιες στο design, ανοίγοντας νέες διαστάσεις στα αρχιτεκτονικά μοτίβα.