NASA: Απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης της «Άρτεμις 1» για τη Σελήνη

NASA: Απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης της «Άρτεμις 1» για τη Σελήνη

Επειδή υπήρξε διαρροή υδρογόνου

Η NASA ακύρωσε και τη δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης του πυραύλου «Άρτεμις 1» για τη Σελήνη το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, αυτή τη φορά εξαιτίας μιας επίμονης διαρροής που καθυστέρησε την τροφοδοσία με καύσιμα.

Οι μηχανικοί συνέστησαν στον διευθυντή εκτόξευσης να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη εκτόξευση του πυραύλου.

Σύμφωνα με τη NASA υπήρξε διαρροή υδρογόνου.

«Ενώ η φόρτωση υγρού οξυγόνου στο προσωρινό στάδιο κρυογονικής πρόωσης συνεχίζεται και οι δεξαμενές του βασικού σταδίου συνεχίζουν να αναπληρώνονται, οι μηχανικοί επιλύουν ένα πρόβλημα που ρυθμίζει έναν από τους κινητήρες RS-25 στο κάτω μέρος του πυραύλου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Οι ομάδες εξετάζουν, επίσης, μια ρωγμή στο υλικό του συστήματος θερμικής προστασίας.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα ακύρωσαν την εκτόξευση της περασμένης Δευτέρας, όταν ένας αισθητήρας έδειξε ότι ένας από τους τέσσερις κινητήρες RS-25 στο βασικό στάδιο του πυραύλου Mega Space Launch System (SLS) δεν ψύχεται σωστά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εντόπισε και διόρθωσε το πρόβλημα στον κινητήρα που προκάλεσε την αναβολή της αρχικής προσπάθειας εκτόξευσης

Για τη σημερινή προγραμματισμένη εκτόξευση, η NASA είχε ορίσει ένα παράθυρο εκτόξευσης δύο ωρών.

Ο SLS, ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ με ύψος 98 μέτρα, θα εκτοξεύσει την κάψουλα Orion σε μια αποστολή 38 ημερών στα 64.000 χλμ. πέρα από το φεγγάρι και πίσω, που θα καταλήξει με κατάδυση στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 11 Οκτωβρίου.

Εάν και όποτε πετύχει η εκτόξευση, θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή της NASA, καθώς θα επιστρέψει στη Σελήνη 50 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του Apollo.

Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση της επανδρωμένης αποστολής «Άρτεμις 2» γύρω από το φεγγάρι το 2024 και το 2025 η αποστολή «Άρτεμις 3» να προσεληνωθεί, μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη.