Η ασφάλεια στο διαδίκτυο την εποχή της πανδημίας και τι να προσέχουν τα παιδιά

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο την εποχή της πανδημίας και τι να προσέχουν τα παιδιά

«Είναι σημαντικό οι γονείς να εξηγήσουν τους κινδύνους πριν επιβάλουν απαγορεύσεις»

Την εκτίμηση ότι μετά τη λήξη της πανδημίας «ο κόσμος δεν θα μετακινηθεί στο διαδίκτυο καθώς η διαπροσωπική επαφή είναι αναντικατάστατη», εξέφρασε ο Eugene Kaspersky, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky, μιλώντας σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έδωσε συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε μεγαλύτερο βαθμό αυτήν την περίοδο, λόγω της καραντίνας.

«Μόλις τελειώσει αυτή η σύντομη περίοδος, τα ταξίδια και τα συνέδρια θα ξαναρχίσουν. Όμως η on line επικοινωνία δεν θα διακοπεί. Τα διαδικτυακά συνέδρια και οι τηλεδιασκέψεις θα συνεχιστούν παράλληλα, ο όγκος εργασίας θα αυξηθεί», εκτίμησε ο Kaspersky.

Μιλώντας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο την εποχή της πανδημίας, ο κ. Kaspersky τόνισε ότι οι εγκληματίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες της τηλε-εργασίας για να επιτεθούν σε δίκτυα και υπολογιστικά συστήματα. Έχουν καταγραφεί έως τώρα επιθέσεις σε αεροδρόμια, εταιρείες ενέργειας αλλά και νοσοκομεία, για τις οποίες ο κ. Kaspersky είπε ότι ισοδυναμούν με τρομοκρατικές επιθέσεις. Συχνά χρησιμοποιείται ως «δόλωμα» ηλεκτρονική αλληλογραφία που αναφέρεται στον κοροναϊό, προκειμένου να κερδίσει την προσοχή του παραλήπτη.

Για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο -αλλά και τον περιορισμό του χρόνου που αφιερώνουν σε αυτό- υπάρχουν διαθέσιμα ηλεκτρονικά εργαλεία. Ωστόσο, όπως τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάλυσης της εταιρείας για τη Ρωσία, Yury Namestnikov, είναι σημαντικό οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους κινδύνους πριν επιβάλουν απαγορεύσεις, ενώ ο κ. Kaspersky σημείωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τη σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι είναι εξίσου σημαντικό για τους γονείς να διασφαλίσουν ότι οι γνώσεις τους στην πληροφορική είναι περισσότερες από εκείνες των παιδιών τους! Διαφορετικά, οι περιορισμοί μπορεί να παρακαμφθούν.

Τέλος, αναφερόμενος στα εργαλεία παρακολούθησης που αναπτύσσονται προκειμένου να εμποδιστεί η διασπορά του κοροναϊού, ο διευθυντής του τμήματος έρευνας και ανάλυσης της εταιρείας, Costin Raiu, είπε ότι χρειάζεται να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της προστασίας του απορρήτου. Εξέφρασε δε την ελπίδα, όταν τελειώσει η κρίση, όλα αυτά τα εργαλεία που μπαίνουν τώρα σε εφαρμογή να καταργηθούν.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό