Η BlackBerry κλείνει την υπηρεσία messenger

Η BlackBerry κλείνει την υπηρεσία messenger

Ανακοίνωσε ότι από σήμερα το BBM θα πάψει να λειτουργεί, ενώ θα συνεχίσει μόνο το BBM Enterprise

Τέλος εποχής για την BlackBerry Messenger (BBM), την κρυπτογραφημένη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που έφερε την επανάσταση στην γραπτή επικοινωνία μέσω κινητών και η οποία κατηγορήθηκε από τις Βρετανικές Αρχές για την χρήση της στις εξεγέρσεις στο Λονδίνο το 2011.

Η ινδονησιακή εταιρεία Emtek, που είναι ιδιοκτήτρια της υπηρεσίας, ανακοίνωσε τα σχέδιά της τον Απρίλιο, δίνοντας στους χρήστες περιθώριο ενός μήνα να επιλέξουν άλλη υπηρεσία. Η εταιρεία ανέφερε σε ένα blogpost, ότι «είμαστε περήφανοι γι' αυτό που έχουμε χτίσει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ο κλάδος της τεχνολογίας είναι πολύ ρευστός και παρά τις σημαντικές μας προσπάθειες, οι χρήστες έχουν προτιμήσει άλλες πλατφόρμες, ενώ αποδείχθηκε δύσκολο να συμμετάσχουν νέοι χρήστες».

Με επίκεντρο τα φυσικά πληκτρολόγια και τις συσκευές χαμηλού κόστους, η BlackBerry είχε αρχικά το δικό της λειτουργικό σύστημα κόντρα στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από το iPhone της Apple και τα smartphones που τροφοδοτούνται από το λειτουργικό σύστημα Android της Google. Μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου iPhone ωστόσο, η BlackBerry αναγκάστηκε να απελευθερώσει το BBM για τα λειτουργικά συστήματα iOS και Android το καλοκαίρι του 2013 και το 2016 εγκατέλειψε τη βιομηχανία τηλεφώνων.

Πάντως, αν και η καταναλωτική έκδοση του BBM κλείνει, μια διαφορετική έκδοση του BBM, που απευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις, το BBM Enterprise θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Το BBM Enterprise είναι κατασκευασμένο από το ίδιο το BlackBerry. Από τον Απρίλιο οι χρήστες μπορούν να το κατεβάσουν από το iOS και το Android App Stores. Η υπηρεσία είναι δωρεάν για το πρώτο έτος και στη συνέχεια κοστίζει 2,49 δολάρια για 6 μήνες.