Τι ξέρετε για το W3C;

Η Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού, γνωστή ως World Wide Web Consortium (W3C), έχει ως στόχο να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, αναπτύσσοντας πρότυπα τεχνολογιών (standards/recommendations) με στόχο να οδηγήσει τον Παγκόσμιο Ιστό στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Παράλληλα, αναπτύσσει δια-λειτουργικές τεχνολογίες (προδιαγραφές, οδηγίες, λογισμικό και εργαλεία) και δημιουργεί ένα φόρουμ ενημέρωσης και συλλογικής κατανόησης.

Το W3C συστάθηκε το 1994 από τον εφευρέτη του Παγκόσμιου Ιστού, Sir Tim Berners-Lee, στο Πανεπιστήμιο ΜΙT (Massachusetts Institute of Technology) της Μασαχουσέτης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Γαλλικός Ερευνητικός Οργανισμός INRIA (Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique) έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας του Παγκόσμιου Ιστού στην Ευρώπη το 1995.

Το 2003, ανέλαβε το ERCIM (European Research Consortium on Informatics and Mathematics), o οργανισμός που αποσκοπεί στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Έρευνας και Ανάπτυξης στο χώρο της Πληροφορικής και των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.

Στην Ασία εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας του Παγκόσμιου Ιστού, από το 1996, είναι το Πανεπιστήμιο Keio της Ιαπωνίας. Για να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της, η Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού έχει ιδρύσει 16 Γραφεία ανά τον κόσμο.

Το W3C διοικείται από μία κεντρική Oμάδα (W3C Team) και έρχεται σε επαφή με τις κατά τόπους κοινότητες διεθνώς, μέσω των Γραφείων του. Στην ανάπτυξη των τεχνολογιών του συνεισφέρουν τα εγγεγραμμένα Μέλη του, καθώς και το ευρύ κοινό.

Η Ομάδα του W3C (W3C Team) περιλαμβάνει περισσότερους από εξήντα ερευνητές και μηχανικούς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ηγούνται των τεχνικών Δραστηριοτήτων του W3C και διαχειρίζονται τα οργανωτικά θέματα, που σχετίζονται με αυτό. Τα περισσότερα μέλη της Ομάδας W3C βρίσκονται στα τρία φιλοξενούντα το W3C Ιδρύματα/Οργανισμούς, που είναι το MIT/CSAIL στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ERCIM στην Ευρώπη και το Πανεπιστήμιο Keio στην Ιαπωνία.

Τα 16 Γραφεία του W3C (W3C Offices) λειτουργούν, σε ισάριθμες γεωγραφικές περιοχές: Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία-Αυστρία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο-Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κάτω Χώρες (Ολλανδία-Λουξεμβούργο-Βέλγιο), Κίνα, Κορέα, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Ουγγαρία, Σουηδία και Φιλανδία. Kύρια αποστολή των Γραφείων είναι να εργαστούν με τις τοπικές κοινότητες, για την υιοθέτηση των Συστάσεων της Κοινοπραξίας του Παγκοσμίου Ιστού από τους προγραμματιστές και τους υπευθύνους ανάπτυξης εφαρμογών και προτύπων. Επιπλέον, ενθαρρύνουν τη συμμετοχή κάθε ενδιαφερομένου φορέα ή ιδιώτη στη δημιουργία μελλοντικών Συστάσεων.

Πόσα Μέλη έχει το W3C;

Το W3C έχει περισσότερα από 400 Μέλη, σε περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί οργανισμοί ή ιδιωτικές εταιρείες. Το W3C ωφελείται σημαντικά από τα πεδία γνώσης των Μελών του και λαμβάνει τη συνεισφορά κάθε Μέλους, ως μοναδική στη συνολική προσπάθεια.
Τα Μέλη έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις εξελίξεις στον Παγκόσμιο Ιστό, συμμετέχοντας στις διαδικασίες εκκίνησης νέων Δραστηριοτήτων, διατυπώνοντας τις απαιτήσεις τους σχετικά με τις υπό μελέτη Προδιαγραφές, συμμετέχοντας στη λήψη αποφάσεων και λαμβάνοντας μέρος σε ομάδες και δίκτυα.

Η ανάπτυξη Προτύπων και Τεχνολογιών του Παγκόσμιου Ιστού στην οποία συμμετέχει το Ευρύ Κοινό είναι καθοριστικής σημασίας για το W3C.

Ποιά η διαδικασία του W3C;

Η περισσότερη δουλειά του W3C περιστρέφεται γύρω από την προτυποποίηση των τεχνολογιών του Παγκοσμίου Ιστού. Για την επίτευξη αυτής της δουλειάς, το W3C ακολουθεί διαδικασίες που προάγουν την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας προτύπων που βασίζονται στην ομοφωνία της κοινότητας.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να έχουν λόγο στην ανάπτυξη των προτύπων του W3C, συμπεριλαμβανομένων των Μελών – μεγάλων και μικρών, καθώς και του κοινού. Οι διαδικασίες του W3C προάγουν δικαιοσύνη, ανταπόκριση και πρόοδο: όλα συνιστώσες της αποστολής του W3C.

Οι οργανισμοί-μέλη του W3C στην Ελλάδα είναι οι παρακάτω:

• Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
• Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών
• RESIT/AIT
• Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος"
• Εργαστήριο Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνων, Βίντεο και Συστημάτων Πολυμέσων (ΨΕΕΒΠ)
• K-Space
• European Network and Information Security Agency - ENISA

 

Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος 

[email protected]