Κλείνει η πλατφόρμα Google+ για τους καταναλωτές

Κλείνει η πλατφόρμα Google+ για τους καταναλωτές

Το κενό ασφαλείας εντοπίστηκε τον περασμένο Μάρτιο

Τη διακοπή της καταναλωτικής βερσιόν της πλατφόρμας Google+ ανακοίνωσε σήμερα η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, μετά την ανακοίνωση ότι προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών της Google+ μπορεί να έχουν τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας ενός κενού ασφαλείας που υπήρχε στο σύστημα για περισσότερα από δύο χρόνια. Σύμφωνα με την Alphabet, οι υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις δεν θα επηρεαστούν.

H εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε το σφάλμα στο λογισμικό της τον περασμένο Μάρτιο και προς το παρόν δεν έχει καμία ένδειξη για διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών. Επίσης, δεν υπάρχει, όπως ισχυρίζεται, καμία ένδειξη ότι κάποιος ή κάποια εταιρεία γνώριζε αυτό το κενό ασφαλείας και κατάφερε να το εκμεταλλευτεί.

Σύμφωνα με την Google, το κενό αυτό δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ανασχεδιασμού του Google+ το 2015 μέχρι το Μάρτιο του 2018, οπότε και εντοπίστηκε το πρόβλημα κι έχει θέσει σε κίνδυνο έως και 500.000 λογαριασμούς χρηστών του Google+.

Πριν από την ανακοίνωση της εταιρείας, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως υπόμνημα που είχαν προετοιμάσει η νομική υπηρεσία και στελέχη προειδοποιούσε ότι η αποκάλυψη του θέματος πιθανώς να προκαλούσε «άμεσο ρυθμιστικό συμφέρον» και να εγείρει συγκρίσεις με τη διαρροή δεδομένων χρηστών του Facebook στην εταιρεία Cambridge Analytica, γι' αυτό και η εταιρεία αποφάσισε να το αποσιωπήσει.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σούνταρ Πιτσάι, ήταν ενήμερος επί του σχεδίου να μην ειδοποιηθούν οι χρήστες. Στην απόφαση περί μη δημοσιοποίησης του θέματος είχε καταλήξει εσωτερική επιτροπή.