Χρόνια πολλά μαμά… λέει η Google στις μητέρες σε όλο τον κόσμο

Χρόνια πολλά μαμά… λέει η Google στις μητέρες σε όλο τον κόσμο

Η γιορτή της μητέρας σήμερα, μην την ξεχάσετε!

Στην γιορτή της μητέρας είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle με την Google να εύχεται χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες του κόσμου.

Με μια παιδική ζωγραφιά, με φωτεινά χρώματα και παιδικά χεράκια, το σημερινό λογότυπο είναι ίσως το πιο τρυφερό doodle της χρονιάς. Και όχι άδικα.

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν των μαμάδων και μητρότητας. Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, η γιορτή της μητέρας είναι θεσμοθετημένο να γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου.

Οι πρώτες αναφορές στη Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Η Γαία, σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, και η μητέρα που «γέννησε» όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η "Μητέρα των Θεών", καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Η σύγχρονη ημέρα της μητέρας καθιερώθηκε ως εορτή τον 20ό αιώνα και το γυναικείο κίνημα της Αμερικής και της Μεγάλης Βρετανίας. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο, αναφέρει η Wikipedia.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός συντονίστηκε με την ευρωπαϊκή συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...