Πώς κατέληξε στον Σεφέρη το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1963

Η Σουηδική Ακαδημία έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της διαλογής για το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1963, το οποίο απονεμήθηκε στο Γιώργο Σεφέρη.

Πενήντα χρόνια μετά από την απονομή, όπως είναι η πολιτική της, η Ακαδημία αποκάλυψε τους άλλους υποψήφιους, τους οποίους κέρδισε ο Σεφέρης, για να πάρει τελικά το βραβείο.

Ο Γιώργος Σεφέρης συναγωνίστηκε με τους Πάμπλο Νερούδα, Σάμιουελ Μπέκετ, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ και Όντεν.

Γιατί τελικά όμως επιλέχθηκε ο Έλληνας λογοτέχνης;

Ο Σουηδός κριτικός λογοτεχνικών έργων, Άντερς Έστερλινγκ, τότε Γενικός Γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, έκρινε το έργο του Μπέκετ ως "προϊόν αρνητισμού" και "μηδενισμού".

Ο Έστερλινγκ έκρινε τα πεζά και τα θεατρικά του Μπέκετ "από πολλές απόψεις καταθλιπτικά", "ανίκανα να προσφέρουν και το παραμικρό κέντρισμα στο απειλούμενο αίσθημα της εποχής μας για τη ζωή".

Ο Έστερλινγκ είχε κακή άποψη για τα κείμενα του Ναμπόκοφ, ο οποίος τελικά δεν έμελλε ποτέ να τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ. Συγκεκριμένα, ο Σουηδός φυσιολάτρης και στιχουργός χαρακτήρισε "ανήθικο" το μυθιστόρημα "Λολίτα", με την υποσημείωση ότι "η όποια δεξιοτεχνία δεν έχει σχέση με τις ιδανικές προθέσεις του Βραβείου Νόμπελ".

Αντίστοιχα, ο Πάμπλο Νερούδα κατηγορήθηκε για "κομμουνιστικές τάσεις"!

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Σάμιουελ Μπέκετ τιμήθηκε τελικά με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969 και ο Πάμπλο Νερούδα, αντίστοιχα, το 1971.