Ο “Ηγεμόνας” του Νικολό Μακιαβέλι γίνεται 500 ετών

Έχει κάτι κοινό με τον Πινόκιο...

Αλλά απέχει και παρασάγγας.

Ο λόγος για το έργο - θεμέλιο λίθο των πολιτικών επιστημών: Ο Ηγεμόνας του Νικολό Μακιαβέλι.

Ποιο είναι το κοινό μεταξύ του πολιτικού έργου και του παιδικού παραμυθιού που έχουν μεταφραστεί όσο κανένα άλλο ιταλικό βιβλίο, σε εκατοντάδες γλώσσες.

Τώρα, η Φλωρεντία ετοιμάζεται να γιορτάσει 500 χρόνια από την ημέρα που μπήκε η τελευταία τελεία στο εκτενές αυτό έργο του Μακιαβέλι. Το ημερολόγιο έγραφε 10 Δεκεμβρίου του 1513.

Μετά από μόλις 10 μήνες συγγραφής ο Μακιαβέλι ολοκλήρωσε τον Ηγεμόνα, τον οποίο αφιέρωσε στο φίλο του Φραντσέσκο Βετόρι.

Η έκθεση με τίτλο "Ο Δρόμος προς τον 'Ηγεμόνα' του Νικολό Μακιαβέλι" (10 Δεκεμβρίου 2013-22 Φεβρουαρίου 2014, Κεντρική Εθνική Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας) θα είναι η ευκαιρία για να αποδοθούν τιμές στον θεμελιωτή των Πολιτικών Επιστημών, σε αυτόν που κατανόησε πριν από όλον τον κόσμο ότι η εξουσία δεν είναι παρά εφήμερη και δεν ανατίθεται από τον Θεό σε ορισμένους ανθρώπους", εξήγησε ο Βάλντο Σπίνι, πρόεδρος της επιτροπής της Φλωρεντίας που οργανώνει τους εορτασμούς της 500ής επετείου, τονίζοντας πόσο καινοτόμος παραμένει ο ιταλός φιλόσοφος την ώρα που ο κόσμος περνά μία σοβαρή κρίση.

Οι οργανωτές προσδοκούν ότι η έκθεση θα επιτρέψει την κατάρριψη του στερεότυπου που καθιερώθηκε ως "μακιαβελισμός" για να ορίζει ένα κοκτέιλ που συνθέτουν η πανουργία, ο κυνισμός και η διπροσωπία.

Μέλος οικογένειας ευγενών της Φλωρεντίας, ο Μακιαβέλι, έπειτα από νομικές σπουδές, αναλαμβάνει κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Φλωρεντινής Δημοκρατίας, θέση γραμματέα της δεύτερης καγκελαρίας του μοναχού Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα, για λογαριασμό του οποίου εκτελεί διπλωματικές αποστολές.

Μετά την επιστροφή των Μεδίκων στην εξουσία, συλλαμβάνεται για συνωμοσία, βασανίζεται, αλλά δεν ομολογεί. Τελικά εξορίζεται και κατά τη διάρκεια της εξορίας του μακριά από τη Φλωρεντία γράφει τον "Ηγεμόνα", "καρπό των εμπειριών και των σκέψεών του ως ανθρώπου στην υπηρεσία της κυβέρνησης".

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2014, θα περιλαμβάνει 90 έγγραφα με την υπογραφή του Μακιαβέλι, χειρόγραφα, ανάμεσά τους η "Τέχνη του Πολέμου", αυτόγραφα, επιστολές γραμμένες σε κωδική γλώσσα, αλλά και πορτρέτα, καθώς και πίνακες της εποχής του", εξηγεί η Σίλβια Αλεσάντρι, υποδιευθύντρια της Κεντρικής Εθνικής Βιβλιοθήκης της Φλωρεντίας.