“Τα έχω ζήσει όλα και τα μεγάλα συμβόλαια και το σταριλίκι’

Ο Γιώργος Παπαδάκης μίλησε στο "Βήμα της Κυριακής" για την κρίση στον χώρο των ΜΜΕ και για το πώς θα πορευθεί τη φετινή σεζόν

Ο Γιώργος Παπαδάκης μίλησε στο "Βήμα της Κυριακής" για την κρίση στον χώρο των ΜΜΕ και για το πώς θα πορευθεί τη φετινή σεζόν.

Τελικά τα καταφέρατε και επαναφέρατε τον τίτλο της εκπομπής σας...
«Ηταν λάθος να αλλάξει ο τίτλος μιας από τις ιστορικότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης με ρεκόρ μακροβιότητας και με τον ίδιο παρουσιαστή. Μα πας και του αλλάζεις τίτλο και με πρώτο συνθετικό το πρωινό που το έχει η μισή τηλεόραση; Δεν γίνονται αυτά...».

Δύσκολη περίοδος για τα Μέσα αλλά και για τον ΑΝΤ1. Ποια είναι η αίσθησή σας;
«Δύσκολη εποχή. Συρρικνώνεται το δυναμικό και φεύγουν άνθρωποι που έχεις ζήσει μαζί επαγγελματικά τουλάχιστον 25 χρόνια. Δεν σημαίνει κάτι το ότι φταίει η κρίση».

Εσείς τι κάνατε ως συνάδελφος αυτών των ανθρώπων για να τους βοηθήσετε, δεδομένου ότι ανήκετε στην ομάδα των παρουσιαστών α" γραμμής;
«Δεν βγαίνεις και το φωνάζεις. Κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου δίχως να προσπαθείς να περάσεις στους άλλους την εικόνα ότι είσαι ο Ρομπέν των Δασών. Σιχαίνομαι τους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν κάτι και ταυτόχρονα προσπαθούν να το κάνουν και γνωστό».

Κάνατε όμως κάτι εσείς ως παλιά στελέχη του ΑΝΤ1;
«Ο,τι μπορέσαμε κάναμε, σε μία ομολογουμένως δύσκολη εποχή».

Φοβηθήκατε ότι μπορεί κι εσείς να χάσετε τη δουλειά σας;
«Είναι το λιγότερο αυτό. Για όλους πια η κατάσταση είναι ίδια. Ακόμη και αυτοί που νομίζουν ότι είναι σταρ ή αυτοί που πιστεύουν ότι υπάρχουν σταρ στην τηλεόραση είναι βαθιά νυχτωμένοι. Δεν υπάρχουν πια σταρ στην τηλεόραση. Οι σταρ τελείωσαν μαζί με την εποχή της ψεύτικης ευδαιμονίας. Τότε όμως ήταν άλλες εποχές λόγω ανταγωνιστικής περιόδου. Ολοι τσιμπήσαμε. Εχω ωριμάσει όμως πια».

Εσείς τσιμπήσατε;
«Τσίμπησα. Και όποιος πει ότι δεν τσίμπησε είναι ψεύτης. Ολοι μας τσιμπήσαμε. Εγώ θυμάμαι ότι από τη δεκαετία του '80 στη δημόσια τηλεόραση άκουγα συνέχεια «κλείνω, έκλεισα συμβόλαιο σε ραδιόφωνο, τηλεόραση». Μας έκαναν όχι μόνο να τσιμπήσουμε αλλά και να φτάσουμε στο σημείο να υπερασπιζόμαστε τα συμβόλαια και όχι τη δεοντολογία».

Τώρα τι γίνεται;
«Εχουν αλλάξει τα πράγματα. Γιατί κάποιοι ωρίμασαν, γιατί μπούχτισαν. Τα έχω ζήσει όλα, και τα μεγάλα συμβόλαια και τους μισθούς και τις τηλεθεάσεις και το σταριλίκι, το οποίο μου το χρέωσαν άλλοι, γιατί ήμουν πάντα ήπιων τόνων και δεν πούλησα την προσωπική μου ζωή».

Σε τι έχει αλλάξει ο τρόπος που κάνετε την εκπομπή;
«Με ενδιαφέρει να καλύψω τις ενημερωτικές ανάγκες του μέσου Έλληνα πολίτη. Με ενδιαφέρουν οι ενημερωτικές ανάγκες αυτού του ανθρώπου που προσπαθεί να προστατέψει την αξιοπρέπειά του».

Τι θέλει αυτός ο άνθρωπος από μια εκπομπή κάθε πρωί;
«Την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι. Μερικές φορές λένε ότι είναι σκληρή και ψυχοπλακώνει αλλά δεν μπορώ να τους πω «όλα καλά και όλα ανθηρά». Αλήθεια θέλει ο κόσμος και ας είναι υποκειμενική υπόθεση γιατί η αλήθεια η δική σου είναι το ψέμα το δικό μου».

Γιατί επιμένετε στα πάνελ με πολιτικούς που καταλήγουν να καβγαδίζουν;
«Ελάτε ένα πρωί στην εκπομπή να δείτε τι ζητάει ο κόσμος. Οταν προσπαθούμε να ξεφύγουμε θα δείτε τι λένε. Δίνουμε έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας. Το θέμα της εκλαΐκευσης της γνώσης στα οικονομικά και στο Ασφαλιστικό ξεκίνησε από αυτή την εκπομπή».

Συμφωνείτε με το ενδεχόμενο να μειωθεί η διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 σε μισή ώρα;
«Μα είναι δελτία αυτά που γίνονται; Και δεν το λέω για να υπερασπιστώ τον σταθμό στον οποίο εργάζομαι. Μα δεν είναι πια δελτία, είναι μαγκαζίνο. Το δελτίο κανονικά είναι μια γρήγορη ματιά στην επικαιρότητα και σε όλα τα θέματα. Τα δελτία ξεκίνησαν με διάρκεια 20 λεπτών και φτάσαμε στην ώρα. Ο ένας έκανε ό,τι έκανε και ο απέναντι. Ετσι κι εμείς καταντήσαμε να ξεκινάμε στις 5 το πρωί κάποια περίοδο. Μέχρι που κάποια στιγμή είπα «εγώ θα ξεκινάω αργότερα κι ας χάσω και την τηλεθέαση»».

Τι ελπίζετε για τη σεζόν που έχει ήδη αρχίσει για εσάς;
«Αξιοπρέπεια για όλους. Στα ΑΤΜ το καλοκαίρι άκουσα πάνω από ένα εκατομμύριο φορές τη φράση «μα κι εσείς εδώ!» Ωραία ηχούσε στα αφτιά μου. Νόμιζε ο κόσμος ότι εμείς οι «σταρ» δεν θα πηγαίναμε στα ΑΤΜ. Δεν διαφέρουμε σε τίποτα. Οι μισθοί πια δεν διαφοροποιούνται. Για να σας απαντήσω, πιστεύω ότι θα είναι μια τηλεοπτική χρονιά προσγειωμένη. Είναι ευκαιρία να δούμε ότι τα μεγάλα ανοίγματα σε μια μικρή αγορά ήταν λάθος. Ο ανταγωνισμός ξεκίνησε από αυτούς που έπαιρναν τον έναν και τον άλλον. Δεν ζήτησα ποτέ αύξηση, μου την έδιναν πάντα οι απέναντι. Κι αυτό το πηγαινέλα μού θυμίζει αποτυχημένους ποδοσφαιριστές. Δεν δουλεύεις για τη φανέλα αλλά για την αξιοπρέπεια και αυτή μου επέβαλε να μην είμαι γυρολόγος, χωρίς να θέλω να θίξω όλους όσοι κάνουν μεταγραφές».