Το έργο θα ερμηνευθεί από δώδεκα ηθοποιούς, όπως αναφέρει το Lincoln Center Theatre
Στη σκηνή του Lincoln Center Theatre της Νέας Υόρκης ανεβαίνει το Σάββατο (6 Αυγούστου) το έργο «Θέλω Μια Χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του και εκτός συνόρων.
Το «Θέλω Μια Χώρα» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Royal Court Theatre του Λονδίνου το 2013 -και πέρυσι το καλοκαίρι από το Θέατρο Τέχνης, στο Φεστιβάλ Αθηνών- σκηνοθετεί ο Μενέλαος Καραντζάς, στο πλαίσιο του Directors Lab που οργανώνει το Lincoln Center.
Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, που διαρκεί τρεις εβδομάδες - από τις 18 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου - παρουσιάζεται σε ένα επιλεγμένο κοινό, από μέλη της θεατρικής κοινότητας της Νέας Υόρκης. Για πρώτη φορά, φέτος, το Lincoln Center Theatre προσκάλεσε και τους συγγραφείς των έργων που επιλέχθησαν. Ετσι, στη Νέα Υόρκη βρέθηκε και ο Ανδρέας Φλουράκης ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει: «Για μένα το μεγάλο στοίχημα ήταν κατά πόσο ένα έργο, όπως το "Θέλω μια χώρα" που γράφτηκε το καλοκαίρι του 2012 πάνω στην ελληνική οκονομική και κοινωνική κρίση, θα μπορούσε να ενδιαφέρει τους Αμερικανούς. Εδώ και λίγο καιρό που παρακολουθώ τις πρόβες στο Lincoln Center Theater βλέπω το έργο να αντιμετωπίζεται σαν είναι γραμμένο από έναν εγχώριο συγγραφέα.
Οι συζητήσεις που ανοίγονται μεταξύ του σκηνοθέτη, των Αμερικανών ηθοποιών και των υπόλοιπων συντελεστών, εκτός από την οικονομική κρίση που υπάρχει φυσικά και εδώ, περιστρέφονται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τις επερχόμενες αμερικάνικες εκλογές και κατά πόσο θα υπάρξουν πραγματικά άνθρωποι εδώ που θα χρειαστούν μια νέα χώρα σε περίπτωση που επικρατήσει ο Τραμπ».
Το έργο θα ερμηνευθεί από δώδεκα ηθοποιούς, όπως αναφέρει το Lincoln Center Theatre, το οποίο περιγράφοντας το «Θέλω Μια Χώρα» κάνει λόγο για «ένα σύγχρονο ελληνικό έργο, που εξετάζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο: την κρίση σήμερα, η οποία έχει οδηγήσει σε μετανάστευση, βία και απώλεια κοινωνικής σταθερότητας».
«Πρόκειται για ένα έργο, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του θεάτρου, το οποίο εξετάζει αν το μέλλον θα φέρει ελπίδα ή απελπισία, με μια δομή που καθιστά ευέλικτη την απόδοσή του, ενώ αυτό που διαπραγματεύεται αφορά αναμφισβήτητα παγκόσμια ακροατήρια. Η πρόκληση της σύνδεσης του υλικού με ηθοποιούς από διαφορετικές κουλτούρες και υπόβαθρα είναι εξάλλου κάτι που έχει απασχολήσει το Directors Lab αυτές τις τρεις εβδομάδες». Το ηχητικό περιβάλλον της παράστασης, τέλος, υπογράφει ο Pornchanok (NOK) Kanchanabanca.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του Open Court, παρουσιάζεται αυτό το καιρό στο Royal Court Theatre του Λονδίνου, το μικρής διάρκειας έργο του Ανδρέα Φλουράκη "Αμφοτερόχειρας".
Το έργο μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον συγγραφέα και μαζί με άλλα θεατρικά αντίστοιχής διάρκειας που έγραψαν συγγραφείς από όλο τον κόσμο, γύρω από διηγήσεις που τους είχε πει η μητέρα τους ή μια μητρική φιγούρα, απαρτίζουν το "Stories from my mother" που θα παίζεται στην αγγλική πρωτεύουσα μέχρι της 6 Αυγούστου.