“Από το Σκοτάδι στο Φως”, μια παράσταση της θεατρικής ομάδας Κωφών

Μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία για κωφούς και ακούοντες θεατές

Με τη γλώσσα του σώματος, η θεατρική ομάδα Κωφών ανεβάζει αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Κακογιάννη, την παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», με οκτώ αποσπάσματα αρχαίων τραγωδιών.

Μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία για κωφούς και ακούοντες θεατές, σε μια προσπάθεια να βρουν τον λόγο που εμποδίζει τον τραγικό ήρωα να «δει» το Φως και αναγκάζεται να ζει μέσα στο Σκοτάδι.

Κι όχι μόνο τον ήρωα, αλλά και την ίδια τη θεατρική ομάδα «Τρελά Χρώματα», που ξεκίνησε την πορεία της το 2009, με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει στο ξεκίνημά της μια καλλιτεχνική ομάδα έως ότου ανεβάσει το έργο στη σκηνή, προσθέτει η υπεύθυνη της ομάδας σκηνοθέτης, ηθοποιός και θεατρολόγος Έλλη Μερκούρη.

Στην παράσταση ερμηνεύονται αποσπάσματα από τις τραγωδίες Οιδίποδας Τύραννος, Αντιγόνη και Αίας του Σοφοκλή, Επτά Επί Θήβας και Πέρσες του Αισχύλου, Μήδεια, Ανδρομάχη και Βάκχες του Ευριπίδη.

Συμμετέχουν και ακούοντες ηθοποιοί, που «δανείζουν» τη φωνή τους, με συνοδεία μουσικής καθώς οι κωφοί ηθοποιοί μπορούν και «αφουγκράζονται» τον κραδασμό της, σε μία ενδιαφέρουσα θεατρική διαδρομή.

Η θεατρική αυτή ομάδα δημιουργήθηκε από κωφούς ηθοποιούς. Όλοι τους έχουν σπουδές σχετικές με την τέχνη, αλλά επειδή δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε δραματικές σχολές, χρειάστηκε να διανύσουν μεγάλη διαδρομή για να φθάσουν στο σημείο να προσεγγίσουν το αρχαίο δράμα.

Το όνομα της ομάδας «Τρελά Χρώματα» ήταν επιλογή των ίδιων των παιδιών «για να τονίσουν ότι άνθρωποι διαφορετικοί όπως αυτοί - και είναι πραγματικά πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους - σαν νάναι ένα χρώμα ο καθένας αλλιώτικο, ενώνονται με την κοινή τους αγάπη (τρέλα;) για το θέατρο» τονίζει η σκηνοθέτης.

Η πορεία μας μόλις άρχισε, δηλώνει με αισιοδοξία η Έλλη Μερκούρη. «Περιμένουμε ένα χαμόγελο από τον ουρανό, κόντρα στις βροχερές ημέρες» προσθέτει και συνεχίζει με την ομάδα της (Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Μαρία Ρίκκου, Χριστίνα Σιμιτζή, Μαρία Στεφανή) το ταξίδι στην αρχαία τραγωδία.

Οι παραστάσεις «Απο το Σκοτάδι στο Φως» συνεχίζονται στο Ίδρυμα Κακογιάννη στις 18,19,27 και 27 Μαρτίου.