Η αλήθεια για την παράσταση με τα παλλόμενα πέη και την Επίδαυρο

Τι απαντάει σχετικά το Φεστιβάλ

Του Γιώργου Λαμπίρη

Η παράσταση Mount Olympus, γνωστή στο ευρύ κοινό ως η παράσταση με τα "παλλόμενα πέη" δεν είναι βέβαιο ότι γίνει στην Επίδαυρο, είδηση, η οποία από το πρωί της Παρασκευής έκανε το γύρο του διαδικτύου. Η πολυσυζητημένη δημιουργία του καλλιτεχνικού διευθυντή στο νεοβαπτισθέν ως Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, Γιαν Φαμπρ, θα πραγματοποιηθεί σε χώρο που θα γίνει γνωστός προσεχώς, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η Επίδαυρος.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ, διευκρινίζουν ο τόπος διεξαγωγής της κάθε παράστασης δεν έχει οριστεί ακόμη, και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Επομένως η είδηση, η οποία έκανε από το πρωί το γύρο του διαδικτύου δεν επιβεβαιώνεται. Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιοι να εκμεταλλεύτηκαν την 1η Απριλίου, κάνοντας μία κακόγουστη φάρσα με ραγδαία εξάπλωση. Κάποιοι άλλοι επίσης, εκ παραδρομής ίσως συνέδεσαν το γεγονός, ότι διεξάγεται το Φεστιβάλ και στην Επίδαυρο, με την πραγματοποίηση της παράστασης εκεί.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν στη συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, η παράσταση είναι προγραμματισμένη για τις 9 και 10 Ιουλίου.

Το έργο

Η τελευταία εμφάνισή του έργου του στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στο Φεστιβάλ των Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα 24ωρο θέαμα με τίτλο: «Mount Olympus/24h: Η αποθέωση της κουλτούρας της τραγωδίας».

"Αισθάνομαι ότι ο Όλυμπος είναι ένα μέρος απόλυτα πνευματικό, που συνοδεύεται από τους μύθους εξαιρετικών χαρακτήρων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα αρχέγονα συναισθήματα της αγάπης, του μίσους, του πάθους γενικότερα. Νομίζω ότι ανέκαθεν με γοήτευε η ιστορία της ελληνικής αρχαιότητας και πολύ περισσότερο η τραγωδία, με κυρίαρχα στοιχεία την εσωτερική σύγκρουση και την κάθαρση", είχε δηλώσει παλαιότερα ο Φαμπρ για το έργο του. 

Δείτε σχετικά: Ακατάλληλο βίντεο: 24ωρη παράσταση με παλλόμενα πέη στην Επίδαυρο!

Σύντομα το επίσημο πρόγραμμα

Αναφορικά με τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ και τις ακριβείς ώρες και τοποθεσίες που θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες παραστάσεις, εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι: "Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ,  κατά την 1η του συνεδρίαση σήμερα(1η Απριλίου), συγκροτήθηκε σε σώμα και ενημερώθηκε για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, καθώς και για τις  εξελίξεις στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος,  το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα". 

Πρόσκληση ενδιαφέροντος και για νέους καλλιτέχνες παρά τις αρχικές ανακοινώσεις:

Σε ό,τι αφορά στο σάλο που έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός των ελληνικών προτάσεων από τη φετινή διοργάνωση λόγω περιορισμένου χρόνου για την ενημέρωση του νέου διευθυντή, Γιαν Φαμπρ, το Δ.Σ. του Φεστιβάλ φαίνεται να αλλάζει πολιτική, ανοίγοντας την πόρτα για την υποβολή προτάσεων και από νέους Έλληνες καλλιτέχνες, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. 

Όπως επισημαίνεται σχετικά: "Το ΔΣ έλαβε επίσης τις πρώτες αποφάσεις σε σχέση με τις αναγκαίες ενέργειες για τη λειτουργική και οργανωτική υποστήριξη του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο δε της καλλιτεχνικής πρότασης του Γιαν Φαμπρ αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη  δημοσίευση δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για νέους  Έλληνες καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών. 

Συγκεκριμένα:

  1. Θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.
  2. Θα επιλεγούν επίσης,  βάσει αίτησης, 7 νέοι καλλιτέχνες,  για το καλλιτεχνικό σχολείο του Φεστιβάλ (Summer School)."