Επιλογές για όλους στην Αθήνα του καλοκαιριού

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας έχοντας ως δεδομένο ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός ακμάζουν όσο διαχέονται, επιδιώκει για μία ακόμη φορά το ζωντάνεμα “δύσκολων” περιοχών της πόλης μέσα από την ανάδειξη των χώρων πολιτισμού της.

Το πλήρες πρόγραμμα που ακολουθεί, αρκεί για να καλύψει και τον πιο απαιτητικό τους προσεχείς μήνες:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

20 Ιουνίου - 7 Ιουλίου
"ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΘΗΝΑ" ο Δήμος Αθηναίων δίνει βήμα σε νέες δημιουργίες - Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου πραγματοποιούν, από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2013, για πρώτη φορά, τη δράση Έκφραση Αθήνα, ο Δήμος Αθηναίων δίνει βήμα σε νέες δημιουργίες.
Η δράση αποσκοπεί στη δυναμική παρουσίαση νέων δημιουργών και παραστατικών τεχνών στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας και παράλληλα στο ζωντάνεμα «δύσκολων» περιοχών της πόλης, μέσα από την ανάδειξη των χώρων πολιτισμού της.
Παρουσίαση παραστάσεων θεάτρου:
Ανοιχτό θέατρο Κολωνού: Πέμπτη έως Παρασκευή 20 - 28 Ιουνίου 2013
Παρουσίαση παραστάσεων χορού:
Θεατράκι πλατείας Κουμουνδούρου: Δευτέρα έως Παρασκευή 1 - 7 Ιουλίου 2013

15-18/6 ΑΤΗΕΝS GARDEN FESTIVAL
Το Αthens Garden Festival έρχεται στον Εθνικό Κήπο από 15 έως 18 Ιουνίου!
Ακουστική μουσική των πόλεων (κλασική μουσική και άλλες ευρωπαϊκές μουσικές αποχρώσεις, ποιοτική ελληνική μουσική και άλλα είδη της μεσογειακής μουσικής, soundtracks, jazz κλπ) καθώς και μουσικό-θεατρικά δρώμενα και διαδραστικά παιχνίδια θα μεταμορφώσουν τον Εθνικό Κήπο σε έναν Κήπο Τεχνών.
Το Athens Garden Festival έχει ως στόχο να θεσμοθετηθεί και να ενταχθεί μεταξύ των μεγάλων διεθνών φεστιβάλ.
Σκοπός του προγράμματος είναι να αναδείξει τους κήπους της πόλης ως σημεία συνάντησης του κόσμου των τεχνών και του πολιτισμού για τους πολίτες, την προώθηση νέων καλλιτεχνών, την αλληλεπίδραση των διαφορετικών τεχνών, τη στήριξη που παρέχεται από ιδρύματα κοινωνικής αλληλεγγύης, την ένταξη των περιθωριοποιημένων ατόμων σε καλλιτεχνικές ομάδες του δικτύου. Το Festival θα ανοίξει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.
Οργάνωση: Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, τον Εμπορικό Σύλλογο, την Τεχνόπολις και την Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων.

22-23/6
ΟΙ ΡΟΚ ΣΤΑΡ ΤΩΝ ΘΡΑΝΙΩΝ ΠΑΤΑΝΕ... ΓΚΑΖΙ! - 5ο Athens School Festival
Με σόλο ροκιές και ηλεκτρικές κιθάρες, 22 εκρηκτικές σχολικές και φοιτητικές μπάντες αφήνουν τα θρανία και πατάνε... «Γκάζι», ανεβαίνοντας στη σκηνή του ATHENS SCHOOL FESTIVAL 2013, του μουσικού φεστιβάλ που διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με τη συνεργασία φέτος της «Τεχνόπολις», και θα πλημμυρίσει με ροκ νότες τις αθηναϊκές βραδιές στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι, το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιουνίου.

29/6 - 20/7
Εκδηλώσεις θεάτρου και μουσικής στο Θέατρο του Αττικού Άλσους - Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στο πλαίσιο των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων διοργανώνει, στο Θέατρο Αττικού Άλσους, Βραδιές Θεάτρου και μουσικής με παραστάσεις που θα ενθουσιάσουν το κοινό, προτρέποντάς το να απομακρυνθεί για λίγο από τα προβλήματα και την κρίση των καιρών μας. Οι εκδηλώσεις επιδιώκουν να μας θυμίσουν ότι το καλοκαίρι συνδυάζεται πάντα με καλλιτεχνικά δρώμενα, που μπορούν να αλλάξουν για λίγο την καθημερινότητά του πολίτη, μετατρέποντας το καλοκαιρινό του βράδυ σε μία μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία. Από 29 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου θεατρικές παραστάσεις με χαμηλό εισιτήριο, παιδικές παραστάσεις και συναυλίες τζαζ μουσικής από την Big BAND του Δ.Α, έντεχνης μουσικής από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δ.Α, ελληνικής μουσικής από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δ.Α. και κλασικής μουσικής από τη Συμφωνική Ορχήστρα με ελεύθερη είσοδο.

7/9 - 6/10 2013
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου - Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Θέατρο Δρόμου Ηelix διοργανώνουν το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου από 27 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου. Παρά τις δύσκολες συνθήκες και την οικονομική κατάσταση, κόντρα στους καιρούς, και την εσωστρέφεια η οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ και το Θέατρο Δρόμου «HELIX» επιμένουν για ένα Φεστιβάλ μοναδικό και γεμάτο εκπλήξεις. Η έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο, και παραστάσεις στις πλατείες Αβησσυνίας, Θησείου και στους πεζόδρομους Ερμού, Καπνικαρέας και Αποστόλου Παύλου με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνικών σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Θέατρο Δρόμου συνδέεται με το σφυγμό της πόλης και το στοιχείο της έκπληξης, γεμίζει την πόλη με πλουραλισμό και πολυμορφία, μεταμορφώνοντας τη σε χώρο δράσης και δημιουργίας.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 2013

19-21/6 - Κάνε τη Μουσική, Γίνε η Γιορτή!
Για 14η χρονιά, το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (ΕΓΜ) είναι συνεπής στο ραντεβού του με τους καλλιτέχνες, τους διοργανωτές και τους πολίτες της πόλης μας. Ανανεωμένο, περισσότερο ώριμο και με το βλέμμα στο μέλλον, στοχεύει να γεμίσει κάθε γωνία με ήχους, χρώματα και εύθυμες νότες, δημιουργώντας μια μοναδικό πολιτιστική ένωση. Παράλληλα, σκοπός της ΕΓΜ μέσα από τις δράσεις της, είναι να φέρει κοντά όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ένα κοινό πάθος: τη μουσική. Για μια ακόμη χρονιά οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης θα γεμίσουν με ήχους και χρώματα. Μέσα από την πρωτοποριακή εφαρμογή Athens Music Matchmaker καλλιτέχνες και διοργανωτές έρχονται σε επαφή και ήδη σε πάρκα και πλατείες (Συντάγματο, Κοτζιά, Κλαυθμώνος, Βαρνάβα, Μοναστηράκι, Αυδή) οργανώνονται οι συναυλίες, οι εκδηλώσεις και οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Η φετινή εκδήλωση θα φιλοξενήσει επίσης το πρώτο Ευρωπαϊκό Μουσικό Φόρουμ για τους Μουσικούς Συνεργατικούς Σχηματισμούς καθώς και εκδηλώσεις για προγράμματα Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης γύρω από τα μουσικά επαγγέλματα.
Φέτος η Γιορτή είναι γεμάτη εκπλήξεις και καινοτομίες!

19/6 - Πλατεία Συντάγματος
"ΩΔΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"
Η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και ο ελληνικής καταγωγής συνθέτης Zorzes Κatris θα ανεβάσουν το μουσικό έργο "Ωδή στους Έλληνες" την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στην πλατεία Συντάγματος (21.30). Πρόκειται για ένα μουσικό έργο Φόρου Τιμής, που συνέθεσε ο Zorzes για τους πατέρες της γνώσης και του πολιτισμού που μας άφησαν οι Αρχαίοι Έλληνες, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες.  Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η ποίηση, η εξαιρετική αφήγηση από τη φωνή του ηθοποιού Γρηγόρη Βαλτινού και η κινηματογραφική μουσική από την χρήση ηλεκτρονικής και φυσικής ορχήστρας των Synthesizers Keyboards από τον ίδιο τον συνθέτη, θα μας περάσουν σε ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι.

20/6 Μουσείο Ακρόπολης
Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων

21/6 - Λόφος του Φιλοπάππου
Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής
Οι λόφοι των Μουσών θα ζωντανέψουν κάτω από τους ήχους της κλασικής, της έντεχνης και της jazz μουσικής την Παρασκευή 21 Ιουνίου και θα μετατραπούν σε μια μεγάλη μουσική σκηνή με ρυθμούς, νότες και μελωδίες, όπου σε τρία σημεία του, τέσσερα σχήματα του Οργανισμού, θα παρασύρουν το κοινό με μελωδικούς ρυθμούς. Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία θα υποδεχτούν το κοινό στην Πνύκα, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής στη θέση "Άνδηρο Πικιώνη" και η Jazz Band στη θέση "Μπιενάλε".

Καλοκαιρινά ταξίδια με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων
Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων ομορφαίνουν πάντα με τις συναυλίες τους τα απογεύματα και τα βράδια των Αθηναίων πολιτών, πλημμυρίζοντας με τις μελωδίες τους διάφορα σημεία της πόλης.
Η Συμφωνική Ορχήστρα την Πέμπτη 30/5 δίνει μία μοναδική συναυλία στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, το Σάββατο 8/6 θα βρίσκεται στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς , την Κυριακή 14/7 ταξιδεύει για μία συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο Άργους, ενώ την Κυριακή 4/8 θα την απολαύσουμε στο Ηρώδειο. H Big Band την Παρασκευή 31/5 ανοίγει το Jazz Festival στην Τεχνόπολις και την Πέμπτη 20/6 θα βρίσκεται στο Μονοστηράκι. Η Χορωδία το Σάββατο 1 /6 θα βρίσκεται στην Πλατεία Αγ. Πάυλου, την Παρασκευή 14/6 συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ στο Ηρώδειο, ενώ την Κυριακή 7 & τη Δευτέρα 8/7 ταξιδεύει στη Σύρο και συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αιγαίου. Το Εργαστήρι Ελληνική Μουσικής την Τρίτη 21/5 θα βρίσκεται στο Μοναστηράκι, ενώ η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών την Πέμπτη με μελωδίες.
Και βέβαια μην ξεχνάτε ότι πέραν αυτών των συναυλιών τα Μουσικά Σύνολα συμμετέχουν σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις όλο το καλοκαίρι.

ΘΕΑΤΡΟ

11-16/6

Προαύλιο Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων
Θεατρική παράσταση με το έργο Ένα παράξενο απόγεμα
O Oοργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας σε συνεργασία με την καλλιτεχνική εταιρία ''επωδός'' παρουσιάζει την θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Σπύρου Μουστακλή: Ένα παράξενο απόγεμα του Αντώνη Δωριάδη με ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη, Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ και Αργύρη Χιόνη σε σκηνοθεσία Βασίλη Κονταξή, μουσική: Σωκράτη Γεωργιάδη, κοστούμια: Κωνσταντίνο Γιαννιώτη.
Παραστάσεις καθημερινά στις 9.30μ.μ. (Παρασκευή 14 και Σάββατο15 και μεταμεσονύχτιες).
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 2108846009

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Συλλογές της Πινακοθήκης στο Μεταξουργείο
Με έργα ζωγράφων που καταγράφουν αντιπροσωπευτικά και με σαφήνεια την πορεία και τις εκφάνσεις της ελληνικής τέχνης από τον Ακαδημαϊσμό του Μονάχου έως τη γενιά του '30, συνεχίζει τη λειτουργία της η Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο. Στην έκθεση παρουσιάζονται γνωστά και άγνωστα έργα των Συλλογών της Δημοτικής Πινακοθήκης, τα οποία αποτυπώνουν τη θερμή υποδοχή του Ακαδημαϊσμού στο τέλος του 19ου αι., την όψιμη ευθυγράμμιση με τα ανατρεπτικά αιτήματα της μοντερνικότητας και βασικό εκφραστή τη γενιά του ΄30, τους Έλληνες θιασώτες του Εξπρεσιονισμού και του Υπερρεαλισμού. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν άγνωστα έργα των Συλλογών της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, μεταξύ άλλων έργα των Ηλία Φέρτη, Σπύρου Παπαλουκά, Γεράσιμου Στέρη, Άννας Κινδύνη, Χρήστου Δαγκλή, Ιφιγένειας Λαγάνα, Θεοχάρη Μορέ Την έκθεση υποστηρίζουν επίσης με έργα τους οι Σπυρίδων Προσαλέντης, Νικόλαος Ξυδιάς, Γεώργιος Ιακωβίδης, Γεώργιος Ροϊλός, Άγγελος Γιαλλινάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιώργος Μπουζιάνης, Γιάννης Μηταράκης, Πάνος Σαραφιανός, Γιώργος Βακιρτζής, και άλλοι καταξιωμένοι Έλληνες εικαστικοί.
Και μην ξεχνάτε ότι οι Κυριακές σας μπορούν να πάρουν χρώμα, παρακολουθώντας στις 12.00 τη δωρεάν ξενάγηση στην έκθεση - κτήριο Μεταξουργείου (Λεωνίδου και Μυλλέρου), από τον ξεναγό Δημήτρη Νοταρά και την υπάλληλο του Οργανισμού, εικαστικό Κάλλη Πετροχείλου.

31 Μαΐου - 16 Ιουνίου
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων - Έκθεση Ζωγραφικής της Κωνσταντίνας Βαλερά
O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Κωνσταντίνας Βαλερά στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου (Πάρκο Ελευθερίας- Βασ. Σοφίας )από με τίτλο Ανυπόταχτες Μαρτυρίες.
Η έκθεση αποτυπώνει τη σύγχρονη ματιά της ζωγράφου πάνω στο έργο τριών φωτογράφων που με το φακό τους απαθανάτισαν στιγμιότυπα μιας δύσκολης εποχής για τη χώρα μας, του Εμφυλίου, που σημάδεψε τη νεοελληνική πραγματικότητα. Η καλλιτέχνης παντρεύοντας την εξπρεσιονιστική πινελιά με τα έντονα χρώματα καταδεικνύει την αισιόδοξη θέαση της ζωής με ένα υπερρεαλιστικό ύφος αντλώντας ωστόσο στοιχεία από την ιστορική εμπειρία.

11 - 30 Ιουνίου
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων "Μελίνα" - "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΤΖΑΚΟΣ 2005-2013"
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής του αναπληρωτή καθηγητή και προέδρου του τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Αριστοτέλη Τζάκου με τίτλο Αριστοτέλης Τζάκος 2005 -2013, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου "Μελίνα".
από 11 έως 30 Ιουνίου. Η ατομική παρουσίαση του έργου του στο "Μελίνα" συμβαίνει μετά την ατομική παρουσίαση του έργου του νεαρού καλλιτέχνη και αποφοίτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Αναστάσιου Καλιακάτσου.
Ο Αριστοτέλης Τζάκος πλάθει πάνω στο καμβά με το πινέλο του αφηρημένα τοπία που συντίθενται μέσα από τις τονικές και χρωματικές τους αντιθέσεις και ορίζονται από γεωμετρικά πλέγματα. Από μακριά δίνουν την αίσθηση του υφαντού.
Συνδέουν έτσι το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Συνομιλούν με τις αφηρημένες και πραγματικά, εν μέρει, υφασμένες στον αργαλειό συνθέσεις του Καλιακάτσου. Μιλούν μέσα από την υφή του χρώματος για την ονειρική και τη ρεαλιστική υφή της τέχνης και μας οδηγούν στους ανοιχτούς ορίζοντες της έκφρασης.

12 - 23 Ιουνίου
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» - Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων(Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε) διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου "Μελίνα" από 12 έως 23 Ιουνίου με τίτλο Ο Κύκλος των Περιπλανήσεων και των Εικόνων των Ταξιδευτών του Χρόνου. Η φωτογραφική ομάδα των "Ταξιδευτών του Χρόνου" αποτελείται από 23 εφήβους και νέους-ες και τους εκπαιδευτές τους Δημήτρη Μ. Μπούκα και Μανώλη Σαλαμαλέκη. Στην έκθεση γίνεται περιπλάνηση σε γνωστές και άγνωστες γειτονιές της πόλης συλλέγοντας εικόνες της καθημερινότητάς μας. Παράλληλα είναι ένα ταξίδι των δημιουργών σε τόπους μαγικούς, μεταφέροντας στον θεατή εικόνες και αναμνήσεις από την καλοκαιρινή ραστώνη και το απέραντο γαλάζιο των διακοπών μας. Στόχος της έκθεσης δεν είναι μόνο η προβολή του έργου των εκπαιδευομένων του Κέντρου στη φωτογραφία, αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των νέων. Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Ηρακλειδών & Θεσσαλονίκης Θησείο

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων - κτήριο Μεταξουργείου - Ομαδική εικαστική έκθεση Μετάβαση
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας διοργανώνει στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, την ομαδική έκθεση "Μετάβαση". Πρόκειται για μια πλουραλιστική έκθεση που καλύπτει όλα τα είδη και τα μέσα έκφρασης, από τα πιο παραδοσιακά έως τα πιο προωθημένα-ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, βίντεο. Στόχος της έκθεσης είναι να καταγράψει και να αναδείξει - χωρίς περιχαρακώσεις, προκαταλήψεις και στεγανά - μια ζωντανή, γοητευτική και δυναμική πλευρά της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η «μετάβαση» γίνεται το σύμβολο φυγής, της εκούσιας ή ακούσιας μετατόπισης, του απεγκλωβισμού, της υπέρβασης- τη μετάβαση τη συναντάμε καθημερινά σε κάθε πράξη, όνειρο, γέννηση ή καταστροφή, σηματοδοτώντας τη πορεία προς κάτι νέο, τη φυγή από τον τόπο και το χρόνο.
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, ιστορικός τέχνης - επιμελητής και η ομάδα εικαστικών rovo Principles.

ΠΑΙΔΙ

20 - 23/9 Ο κόσμος του παιδιού στην Πλατεία Κοτζιά
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας και το Ινστιτούτο Ερευνών για την Αγωγή του Παιδιού συνεργάζονται σε μια μεγάλη γιορτή με θέμα το παιδί και την αγωγή του, από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Κοτζιά.
Οι τετραήμερες εκδηλώσεις θα δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά να εκπαιδευτούν, μέσα από το παιχνίδι και να γίνουν οι πολίτες του αύριο, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τις δράσεις και την κοινωνική προσφορά των φιλοξενούμενων φορέων. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα υπάρχουν εικαστικά, μουσικά και αθλητικά δρώμενα, όπως θεατρικό παιχνίδι, παραμυθάδες, καραγκιόζης, κουκλοθέατρο, μαριονέτα, ξυλοπόδαροι, κινούμενο σχέδιο, μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής και άλλες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σε παιδιά από την προσχολική ηλικία, μέχρι την εφηβεία και σε γονείς.
Ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στο παιδί που υπόσχεται... πολύ γνώση μέσα από τη διασκέδαση!!!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

4/6 - Ημέρες Περιβάλλοντος στο Πάρκο Δρακοπούλου - Για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών Πατησίων «Αλυσίδα», με εκδηλώσεις στο Πάρκο Δρακόπουλου στοχεύει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής και στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος και ανακύκλωσης, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος». Το παρόν θα δώσουν οικολογικές και περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
Οι μικροί φίλοι μας θα έχουν την ευκαιρία , να διασκεδάσουν συμμετέχοντας στα υπαίθρια παιχνίδια που θα έχουν αναπτυχθεί στο πάρκο και να ενημερωθούν για το περιβάλλον και τον εθελοντισμό. Την εκδήλωση θα ντύσει μουσικά το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας και τη Δ/ση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων./ Ώρα έναρξης: 6.30μ.μ.

9/6 - Πλατεία Συντάγματος - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και άλλους φορείς, όπως με Μη Κυβερνητικής Οργανώσεις και με τους προσκόπους, οργανώνοντας δράσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η χώρα μας είναι ένας τόπος ευλογημένος, με τεράστιο φυσικό πλούτο και δυναμικό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι ένας πλούτος που μας έχει χαριστεί απλόχερα, και οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε προστατεύοντάς τον παράλληλα, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της δυνατότητας των μελλοντικών γενεών να απολαύσουν ένα υγιές και αρμονικό περιβάλλον. Κι αυτό θέλουμε αναδείξουμε με τις δράσεις μας. Είναι δράσεις ευρείας απήχησης και χαμηλού έως μηδενικού κόστους, που μας δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούμε, έστω για μια μέρα, την άρρηκτη σύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον.
Κι επειδή η προσπάθεια για τη μεταβολή του αναπτυξιακού προτύπου των σύγχρονων πόλεων, δεν μπορεί να μην διέρχεται μέσα από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στο επίκεντρο μας υπάρχουν δράσεις με πρωταγωνιστές και παιδιά. Μετατρέπουμε λοιπόν σημεία αναφοράς της πόλης μας, όπως η πλατεία Συντάγματος, η Καπνικαρέα, το Θησείο, σε εργαστήρι περιβαλλοντικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού, με τη συμμετοχή τους εκείνες τις μέρες, με παιχνίδια, προβολές, ενημέρωση. Πλησιάζοντας οι μέρες, θα σας πούμε περισσότερα για όσα οργανώνουμε με περισσότερες λεπτομέρειες και αναλυτικό πρόγραμμα.

ΒΙΒΛΙΟ

24/5 - 9/6 - 36η Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως
Στο Πεδίο του Άρεως θα πραγματοποιηθεί η 36η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει, από 24 Μαΐου έως 9 Ιουνίου , ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίων Αθηνών με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Στόχος της Γιορτής Βιβλίου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες και για το λόγο αυτό θα συνεχιστεί για τρίτη χρονιά η προσπάθεια ενίσχυσης των βιβλιοθηκών της χώρας μας, με τη μεγάλη κοινωνική καμπάνια: “ΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΣ, ΧΑΡΙΣΕ ΜΕ!”. Ο Οργανισμός συμμετέχει και φέτος στην 36η Γιορτή Βιβλίου με περίπτερο, όπου θα παρουσιάσει την εκδοτική του παραγωγή, που επικεντρώνεται στην ιστορία και στον πολιτισμό της Αθήνας, με στόχο την προβολή της διαχρονικής ιστορίας της. Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων θα δώσει το δικό της μουσικό παρόν στην έκθεση,

Στις Βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων και το Future Library, υποστηρικτής των Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Ελλάδας, σας θέλουν κοντά τους και σας προσκαλούν να ζήσετε ένα διασκεδαστικό, δημιουργικό και γεμάτο χρώματα καλοκαίρι. Από 17 Ιουνίου μέχρι 30 Ιουλίου και από 2-6 Σεπτεμβρίου 2013 η Βιβλιοθήκη διοργανώνει παράλληλα με πολλές άλλες Βιβλιοθήκες σε όλη την χώρα και την συμμετοχή μικρών και μεγάλων, μια πολύχρωμη καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης, δημιουργικότητας και καινοτομίας, με τον τίτλος "Στις Βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος". Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Βιβλιοθήκης, πρωινές ώρες.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Ζω και δρω στη γειτονιά μου
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας και φορείς του Δήμου Αθηναίων κλείνοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα "Δράσεις σε γειτονιές" της πόλης, στο οποίο υλοποιήθηκαν οι δράσεις Κηπουρική και διαμόρφωση πράσινης βεράντας ή ταράτσας, Οικιακή κομποστοποίηση, Χρήση και επισκευή ποδηλάτου, Μεταποίηση μεταχειρισμένων ρούχων, Χειροτεχνία με ανακυκλούμενα υλικά, Τοπική Ιστορία, Μαγειρική του κόσμου, Καλλιτεχνικό εργαστήρι "Η Πόλη μου κι εγώ", Μουσική (παραδοσιακά κρουστά - χορός), Παραδοσιακοί χοροί, "Ο ρεπόρτερ της Γειτονιάς", θα παρουσιάσουν πέντε δρώμενα στα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων, όπου υλοποιήθηκαν οι δράσεις, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Ο κύκλος των δρώμενων θα κλείσει την Τετάρτη 12 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84 (Πειραιώς 100 - Γκάζι) με μία ημερίδα, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου «Δράσεις σε Γειτονιές».
Με το πέρας της ημερίδας θα ακολουθήσει η μεγάλη γιορτή του προγράμματος αποτελούμενη από παραστάσεις χορού και ζωντανής μουσικής από καλλιτέχνες των κοινοτήτων μεταναστών στην Αθήνα, προετοιμασία παραδοσιακών πιάτων από τις κοινότητες των μεταναστών, έκθεση χειροποίητων και άλλα. Στόχος των δράσεων ήταν η δημιουργία κοινού χώρου αλληλεπίδρασης σε τοπικό επίπεδο, τόσο για το γηγενή όσο και για το μεταναστευτικό πληθυσμό και ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων στη γειτονιά. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης, κατά 75% από κοινοτικούς πόρους και κατά 25% από εθνικούς πόρους.