Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα τη Δευτέρα

Ατζέντα για 23 Μαρτίου

Στη συνέχεια θα δείτε έναν μικρό οδηγό με προτάσεις ψυχαγωγίας για τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. 

Η ατζέντα περιλαμβάνει κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορό, διαλέξεις.

ΘΕΑΤΡΟ

"ΜΠΛΕ ΜΑΡΕΝ" ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΦΛΟΥΡΑΚΗ
Ένα άνεργο αγόρι κι ένα κορίτσι, που έχει την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον, ψάχνουν λεφτά για να πάνε διακοπές το καλοκαίρι. Ο ιδιοκτήτης ενός θλιβερού μπαρ και η έξυπνη μπάργουμαν ψάχνουν "βαποράκι" και βάζουν αγγελία στην εφημερίδα. Όσο καλά και αν νομίζεις πως ξέρεις το τέλος, όσο καλά και αν "προβλέπεις το μέλλον" οι άνθρωποι παραμένουν πάντοτε απρόβλεπτοι. Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου. Διανομή: Ιδιοκτήτης: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Αγόρι: Γιάννης Λεάκος, Κοπέλα: Ζωή Μυλωνά, Μπαργούμαν: Αλεξάνδρα Παυλίδου. Στο πιάνο ο Αλέξανδρος Μυλωνάς. Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36). Τηλ: 210 5242211. Ωρα: 20:00. Εισιτήρια: Κανονικό: 12€, Φοιτητικό: 8€, Ανέργων: 5€.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: O ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ "ΕΝ ΧΟΡΩ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ"
Ο Λόγος του Νίκου Καζαντζάκη μεταφέρεται σε μορφή Χοροθεάτρου με τους δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη και την Ομάδα τους, συνοδεία ορχήστρας και τραγουδιού, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του ηθοποιού Βασίλη Βασιλάκη. Με δεκαπέντε καλλιτέχνες επί σκηνής (ηθοποιός, τραγουδίστρια, 4 μουσικοί, 9 χορευτές), η παράσταση, Ο Λόγος του Νίκου Καζαντζάκη "Εν Χορώ & Οργάνοις" δομήθηκε ως έργο υπό συνεχή αλλαγή, με όρους απόλυτα σύγχρονους, μεταλλασσόμενο κινησιολογικά και μουσικά, κρατώντας όμως τους στέρεους πυρήνες λόγου και υποκριτικής. Σκηνοθεσία - ερμηνεία: Βασίλης Βασιλάκης.Επιλογή κειμένων: Τόνια Κούμπα. Ερμηνεία: Βασίλης Βασιλάκης. Φιλική συμμετοχή στο τραγούδι: Γεωργία Νταγάκη (23/3) Καλλιόπη Βέττα (24/3). Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Τηλ: 210 3463333. Ωρα: 21:00. Εισιτήρια: 15€ κανονικό,12€ Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό/ Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ).

ΜΟΥΣΙΚΗ

"ΠΟΙΗΜΑ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΥΚΑΝΟΥ
Ο συνθέτης Γιώργος Βούκανος παρουσιάζει στον Πολυχώρο του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μουσική του, το βραβευμένο συμφωνικό "Ποίημα Οραματισμοί - Ιωάννης Καποδίστριας", εμπνευσμένο από την ζωή του πρώτου Κυβερνήτη του έθνους μας. Το έργο έχει ερμηνευθεί από την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ελβετική Συμφωνική Ορχήστρα Crescendo από την Ζυρίχη, έχει τραγουδηθεί από τον Κώστα Μακεδόνα, την Τζίνα Φωτεινοπούλου, τον Γιάννη Χριστόπουλο κ.α. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον Πολυχώρο από το Melody Spirit Ensemble. Στο πιάνο ο Neville Jason Fahy και τραγουδούν η σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου, ο βαρύτονος Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Νίκος Γεωργιάδης. Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη). Τηλ: 2107282778. Ωρα: 20:00. Εισιτήριο: 15€ Α' Ζώνη, 10€ Β' Ζώνη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Τρεις φίλοι και συνεργάτες τραγουδούν αγαπημένες τους μελωδίες από την κοινή τους μακρόχρονη πορεία. Δημήτρης Ζαχαριουδάκης: κιθάρα, φωνή, Αντώνης Σκαμνάκης: κοντραμπάσο, Μιχάλης Νικόπουλος: μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο, φωνή Άλικο (Αγίου Δημητρίου 16). Τηλ: 2103253272. Ωρα: 21:30. Εισιτήριο: Για το live 3€ κατ' άτομο.

"THE VOICE OF JAZZ VOL. 2" ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ BIG BAND ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Συνεχίζεται η μουσική διαδρομή του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στον κόσμο της jazz με συνταξιδιώτες τους λάτρεις του ατμοσφαιρικού αυτού μουσικού είδους στη νέα συναυλία "The Voice of Jazz Vol. 2" της Big Band, που παρουσιάζεται στο Αμφιθέατρο «9.84» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Η Big Band συμπράττει με διακεκριμένους τραγουδιστές από τον χώρο της jazz και σε αυτή τη μουσική βραδιά θα φιλοξενήσει δύο από τους πιο ταλαντούχους ερμηνευτές του χώρου, την Κατερίνα Κοζαδίνου και το Δημήτρη Τάσαινα, που θα ταξιδέψουν τους ακροατές στη φωνητική jazz. Τεχνόπολις (Πειραιώς 100). Ωρα: 20:30.Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΙΑΚΩΒΙΔΗ "ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ"
Παρουσίαση του βιβλίου "Με οδηγό την ιστορική μνήμη". Σύμμικτα 1992-2014 και απόψεις Καθηγητών του Παντείου Πανεπιστημίου για συναφή θέματα Πρόλογος: Καθηγητής Κλεομένης Σ. Κουτσούκης, του Ιωάννη Χρ. Ιακωβίδη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Κλεομένης Σ. Κουτσούκης Ομότιμος Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο κ. Γεράσιμος Καραμπελιάς Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου και ο κ. Λάμπρος Καλαρρύτης Διευθυντής Σύνταξης, Παραπολιτικά 90,1. Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α). Τηλ: 2103734934. Ωρα: 19:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΔΙΑΛΕΞΗ "ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ "ΚΟΣΜΟΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ": ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ"
Το Megaron Plus και το London School of Economics and Political Science σε συνεργασία με το Hellenic Alumni Association of the London School of Economics. Στο πλαίσιο του κύκλου "Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει". Ομιλητής: Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Διευθυντής Ελληνικού Παρατηρητηρίου.Σχολιάζει ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Η κρίση του ευρώ αποκάλυψε την έκταση κατά την οποία η ΕΕ είναι αναγκασμένη να ασχολείται με τα διάφορα "μοντέλα άσκησης εξουσίας" των χωρών μελών της. Η ΕΕ είχε υποτιμήσει τις δυσκολίες που θα ανέκυπταν από τις διαφορές στη θεσμική ωριμότητα και στα διοικητικά ήθη κατά την εφαρμογή των πολιτικών της σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Απίστευτο αλλά αληθινό. Τώρα έχει εμπλακεί σε μια άνευ προηγουμένου "μικροδιαχείριση" επιμέρους μεταρρυθμίσεων γεννώντας ζητήματα αξιοπιστίας και νομιμότητας και διακινδυνεύοντας τη δημιουργία καινούργιων ευρωπαϊκών διχασμών. Μπορεί η ΕΕ να διαχειριστεί την Ευρώπη; Μπορούν τα "προβληματικά" κράτη να υπάρξουν αυτοδύναμα; Στα αγγλικά και ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη). Τηλ: 210 7282333. Ωρα:19:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

ΤΑΙΝΙΑ ΘΟΛΟΥ "ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΣΥΜΠΑΝ"
Η νέα ταινία θόλου «Κρυμμένο Σύμπαν» παρουσιάζεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις (ώρες 18:30, 19:30 και 20:30). Ο χώρος είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ σκύλοι - συνοδοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι. Την ημέρα αυτή θα υπάρχει διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν; Πώς εξελίσσεται και τι αλλάζει; Ποιες είναι οι πιθανότητες ύπαρξης ζωής εκεί έξω; Κορυφαίοι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, εξερευνούν στα πέρατα του σύμπαντος αναζητώντας τις απαντήσεις. Η νέα ταινία θόλου του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, η δημιουργία της οποίας ξεπέρασε τα δύο χρόνια, παρουσιάζει πολλές από αυτές, Η σκηνοθετική προσαρμογή και η ελληνική μεταγλώττιση της ταινίας έχει γίνει από την Μαρία Ζερβού. Για την αφήγηση χάρισε την φωνή της η γνωστή ηθοποιός Πέμη Ζούνη, ενώ συμμετέχουν ο Γιώργος Φραντζεσκάκης και ο Δημήτρης Μενούνος. Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφόρος Συγγρού 387). Τηλ: 210 9469600. Ελεύθερη είσοδος. Απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ "ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΡΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Έκθεση Ζωγραφικής "Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι" από την ιδιωτική συλλογή Μαρίας Αγγελοπούλου. Ακριθάκης, Βασιλείου, Γεραλής, Γουναρόπουλος, Εγγονόπουλος, Θεοφυλακτόπουλος, Θωμόπουλος, Ο. Κανέλλης, Καραβούζης, Τίνα Καραγεώργη, Κατζουράκης, Κεσσανλής, Κρυστάλλης, Λασκαρίδου, Μάρρος, Μπουζιάνης, Νικολάου, Ξανθάκης, Οθωναίος, Παπαδήμου, Παπαλουκάς, Παρθένης, Πατρικαλάκης, Ποταμιάνος, Ρωμανού, Σικελιώτης, Σκλάβος, Στέρης, Τέτσης, Τσαρούχης, Φλωρά-Καραβία, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Χριστοφής, John Χριστοφόρου, Ψυχοπαίδης. Επιμέλεια: Γιάννης Μπαβαρέζος. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Τηλ: 210 3463333. Εγκαίνια ώρα 19:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "Βιβλίου Μικρογραφίες 24"
Για 24η συνεχή χρονιά τα ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Γ. ΜΑΛΛΙΑΡΑ, διοργανώνουν Έκθεση Παιδικού Βιβλίου, πλαισιωμένη από σειρά εκδηλώσεων, από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015. Φέτος, κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων είναι «Τα παραμύθια μας». Η Αγγελική Βαρελά, η Μαρία Λυρατζή, η Μαρία Παπαγιάννη και η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου, συγγραφείς που ταξίδεψαν τα παιδιά με τα βιβλία τους σε κόσμους φανταστικούς και αληθινούς, είναι καλεσμένες στο Σχολείο για να συζητήσουν μαζί τους τις ιστορίες τους, τις σκέψεις τους και τα «μυστικά» της συγγραφής! Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων οι Μικρές Ορχήστρες του Δημοτικού θα δώσουν συναυλία με φλογέρες.
Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου: Στο Γυμναστήριο του Νηπιαγωγείου - Δημοτικού (Ερεχθείου 6): καθημερινές 09:00 - 15:00, Σάββατο 10:00 - 13:00
Στην αίθουσα Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου - Γενικού Λυκείου (Πυθαγόρα 4 - 8): καθημερινές 10:00 - 13:30. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 210-9850112, www.maliaras.gr